Дух самопорицања

Матија Бећковић Није тај [косовски] мит и та стварност од јуче, нити смо ми једини народ који има своје митове, али смо можда једини чији се митови исмејавају и оспоравају. А шта да очекујемо од других кад то чинимо и сами?

Матија Бећковић, песник и академик САНУ, „Правда“/„Срна“

Његош Мали

Матија Бећковић Да ли ме замишљате као неког ко се испред „Максија“ обраћа окупљеним грађанима. Истина, Његош није имао шансу да говори испред неког супермаркета, а ја имам. Песма каже да најмудрија српска глава спава на Ловћену, па што му се не бисмо придружили и ми.

Матија Бећковић, песник и академик САНУ, о својој уздржаности на дневнополитичка дешавања, „Правда“/„Срна“

Муве уније

Матија Бећковић Ћерамо се [са ЕУ] и због мува, а камоли због Космета. Да се не ћерамо, не бисмо били људи. Косово је постало симбол и подсетник о томе шта оно беше правда и равноправност међу народима.

Матија Бећковић, песник и академик САНУ, „Правда“/„Срна“

Велика мала Албанија

Матија Бећковић Срби су створили малу, па што онда не би и велику Албанију. Уосталом, она стварно постоји, само је питање дана кад ће постојати и формално. Велика Албанија се не може остварити без Србије. Зато међународна заједница од нас очекује да дамо допринос и да то буде наш најважнији национални циљ.

Матија Бећковић, песник и академик САНУ, „Правда“/„Срна“

Златно маршалово доба

Матија Бећковић Срби су се намахали дочекујући маршала на његовим повратцима у Београд с пута око света. Чини ми се да постоји општа сагласност да је то било златно Периклово доба Србије.

Матија Бећковић, песник и академик САНУ, „Правда“/„Срна“

На крају би тишина

Матија Бећковић Академска тишина која се надвила над Србијом је у ствари најјачи утисак, јер без тишине и таме ништа се не би видело.

Матија Бећковић, песник и академик САНУ, „Правда“/„Срна“

Ви мене варате (само да ми туђ новац потрошите)

Томислав Николић Нас је криза захватила зато што су велики играчи потрошили туђи новац. Имали смо поверења у светски систем, посебно банкарски, за који се испоставило да је велика превара.

Томислав Николић, председник Србије, приликом посете Абу Дабију, „Танјуг“

Једнака равноправност

Реџеп Тајип Ердоган Појам равноправности уопште није могућ. У овој земљи понекад се чује „једнакост између мушкарца и жене“. Правилније је ствари поставити тако и рећи „равноправност међу женама“ и „равноправност међу мушкарцима“.

Реџеп Тајип Ердоган, председник Турске, на Међународном скупу поводом права и слобода жена, „Хуријет“/РТС

Јунаци ММФ-а који причају бајке (за тешку ноћ)

Миодраг Зец Нису часни политичари ни на Западу. Хватају их и тамо, афера аферу стиже... Када овде дођу њихови чиновници нижег ранга, онда се јуначе и причају бајке. Половина тих људи, који овде раде мониторинг, чини то с намером да се никад не заврши. Чиновник ММФ-а више воли да седи овде, него да га пошаљу у Етиопију и Еритреју.

Миодраг Зец, професор економије на Филозофском факултету у Београду, „Таласање - пусти причу“ Радио Београда 1

Њихов живот (ни)је Швицарска

Миодраг Зец Ја сам [бизнисменима] на једном предавању казао - људи, овде развијајте школе и болнице. Они су рекли - не. Ево, Милана Бека су упуцали на улици. [Повређен] није могао да стигне до Женеве и да је хтео... Мудри људи кажу - у својој држави ћемо направити друштво где је пожељно бити богат.

Миодраг Зец, професор економије на Филозофском факултету у Београду, „Таласање - пусти причу“ Радио Београда 1