Понижени, увређени и лагани (Неистина као судбина)

Матија Бећковић Не можете више увредити и понизити један народ него да га лажете, сматрајући да није достојан истине. То има за последицу да се народ удаљава од политике, као да није заинтересован за своју судбину.

Матија Бећковић, песник и академик САНУ, „Седмица“ Радио Београда 1

Пресвлачење, инверзно сито и превезивање чворова у глави

Матија Бећковић Људи пресвлаче хиљаде кожа у том страшном камелеонству, променили су стотину страна. [...] Чини се да је на делу једно сито које пропушта све крупно, а задржава све ситно. Зато ситнежа на политичкој сцени има колико хоћете. Посао политичара не разумем, не могу да схватим хомо сапијенса који у својој малој глави „превезује“ ко ће да живи, ко ће да иде на робију...

Матија Бећковић, песник и академик САНУ, „Седмица“ Радио Београда 1

Непријатељ вреба

Душко Вујошевић Нисам против приватизације Партизана, али она мора да буде постепена. Брза приватизација могла би да створи велике проблеме, почев од тога да Партизан приватизује неко ко није партизановац, са одређеном идејом.

Душко Вујошевић, тренер КК „Партизан“ и председник ЈСД „Партизан“, „Утисак недеље“ на ТВ Б92

Кућа страве и ужаса

Матија Бећковић Наш народ је толико подељен и посвађан, тако да се чини да су у питању два народа. Шта смо ми све ирационално говорили о самима себи, нико други о нама није рекао. Немате ниједну кућу у нашем народу која није била на обе стране. Што се каже, полукланица-полулудница.

Матија Бећковић, песник и академик САНУ, „Седмица“ Радио Београда 1

Добро смо прошли (али зато многи други нису)

Драган Ђилас Не да се тешимо, али чињенично је огромна разлика између 6 и 4 посто. Са 6 посто гласова ова странка има 16 посланика у парламенту и биће вероватно једина права опозиција. То је огромна шанса за будућност Демократске странке.

Драган Ђилас, председник ДС, на Главном одбору странке, према емисији „24 минута“ на ТВ Б92

Србљ(ановић)и и даља родбина

Зоран Кесић Да видимо кога све на списку има. Биљана Србљановић, Мирјана Карановић, Борка Павићевић - добро. То је класика, осведочене србомршкиње. [...] Даље, Србијанка Турајлић - треба јој одузети то име. Затим Горчин Стојановић - какво је то име Горчин које није на „ић“? Шта је он? Писац, стручњак за све, фудбалски експерт. Свуда га има...

Зоран Кесић, ТВ водитељ и хумориста, о списку СНП „Наши“, „24 минута“ на ТВ Б92

Лепе земље прве горе (Слатко-горки плодови будућности)

Џулијан Асанж Као и многе друге такве државе, а међу њима је и Украјина, Србија је на месту једног од најважнијих предводника. То је место где будућност прво долази, са свим својим ужасима и лепотама. Као и сви пионири, Србија је држава која је обично погрешно представљена. То раде они који креирају светску политику, људи из окружења; нажалост, то понекад раде и сами људи из Србије.

Џулијан Асанж, оснивач „Викиликса“, о Србији као „земљи у међупростору“, „24 минута“ на ТВ Б92

Постмодерни буквар

Матија Бећковић У нашем буквару не пише да ниједан Србин није подизао руку и викао „хајл Хитлер“, нити учествовао у борбама на Источном фронту. То није требало да се спомиње да се не бисмо издвајали од оних који су тамо били. […] Настаје једна „нова“ прошлост која не препознаје време у којем сам живео. Најзнаменитије људе нико не спомиње.

Матија Бећковић, песник и академик САНУ, „Седмица“ Радио Београда 1

Лепоте касабе

Матија Бећковић Данашњи нараштаји мисле да пре њих нико није живео. Данас нам се проповеда како да живимо, једемо и спавамо. Најбоља је та давно казана реч – не знаш ти, мајко, како је родити дете. У овим нашим мученичким касабама на сваком ћошку су салони лепоте и народне кухиње.

Матија Бећковић, песник и академик САНУ, „Седмица“ Радио Београда 1

Гмизање по блату

Душко Вујошевић Немој да ме прекидаш! Немој да ти приђем и прођеш као са Џајићем. Саслушао сам те фино. Ти си морални гмизавац, ти ми причаш о блату.

Душко Вујошевић, тренер КК „Партизан“ и председник ЈСД „Партизан“, у дуелу са Небојшом Човићем, „Утисак недеље“ на ТВ Б92

Гмизање по блату

Небојша Човић То ми је референца када ми каже белосветска бараба! Понашајте се нормално, нико вас се не плаши. Примитивац!

Небојша Човић, председник КК „Црвена звезда“, у дуелу са Душком Вујошевићем, „Утисак недеље“ на ТВ Б92

Чим сам га први пут видео, одмах сам га препознао (да је партизановац)

Небојша Човић Имали смо 11-12 година. Била је то пионирска селекција Партизана, после смо наставили у кадетској селекцији. Ја никада нисам био Партизановац. Увек сам навијао за Звезду. [...] Никада се нисмо слагали. Ни у кошарци, ни у бизнису, ни у животу. Ја сам можда раније од других препознао феномен Душка Вујошевића и никада му нисам попуштао.

Небојша Човић, председник КК „Црвена звезда“, у дуелу са Душком Вујошевићем, „Утисак недеље“ на ТВ Б92

Народ без хлеба и језика

Матија Бећковић Све се свело на „смајли“, „фејс“ и две свемоћне речи – „је*оте“ и „супер“. Ко год прозбори више од три речи, он „дави“, „смара“. Све приче су испричане, сви се знамо – тако да сви можемо да споразумевамо са два-три геста или две-три гримасе. И можемо да кажемо да је неко паметан зато што се не зна шта мисли, или да је нешто паметно рекао јер је ћутао.

Матија Бећковић, песник и академик САНУ, „Седмица“ Радио Београда 1

Ретка и најскупља светска реч

Матија Бећковић Косово не само да је најскупља српска реч, већ је поскупљивала све време. То је једна од ретких српских речи коју зна читав свет. На улици сам видео графит: „Отета земљо, ниједна душа те није прежалила“. На Косову се родио наш национални мит и наш морал. То нема везе са простачком фразом „чије овце, тога и планина“.

Матија Бећковић, песник и академик САНУ, „Седмица“ Радио Београда 1