На сувој прасетини

Радован Рака Радовић Неки тврде да свињско месо није здраво због холестерола, а од ових вегетаријанаца што пасу траву ниједан није живео сто година.

Радован Рака Радовић, председник општине Трстеник, 28. новембар 2008, "Курир"

Мед и млеко (с друге стране)

Ненад Поповић Решили смо да једнострано примењујемо ССП, решили смо да једнострано примењујемо Шенгенски споразум, једнострано ћемо примењивати и шест тачака Еулекса. Па остаје нам само да се једнострано прогласимо и за члана Европске уније!

Ненад Поповић, председник Економског савета ДСС-а, 11. децембар 2008, "НИН"

Њихов живот у ружичастом

Вида Узелац Плаћена сам да ћутим, а не да причам. Нисам држала ја плату у тајности зато што је она велика. И да је хиљаду динара, ја вам је не бих открила. Не смем да причам о ономе што је тајна. Кад је премијер рекао да плата треба да се објави, пристала сам и на то, ево: моја плата за новембар била је 355.205,18 динара и толико ми је исплаћено.

Вида Узелац, директорка Централног регистра за хартије од вредности, демантујући да је у новембру примила 1.200.000 динара, 11. децембар 2008, "Блиц"

Несвете тајне (дабогда те похвалио Мирко Ђ.)

Мирко Ђорђевић Он је озбиљан владика, човек који бира речи, и сигурно се не би брукао и епископима слао осам страна писма да чињенице не говоре за њега. Црква мора да буде у стању да чује и саслуша владику Григорија, јер он није сам.

Мирко Ђорђевић, "социолог религије", 11. децембар 2008, "Прес"

Осемењивање лешника

Велимир Илић Миливојевић је претерао. Лепо сам за скупштинском говорницом причао о Еулексу, о изградњи водовода на Косову, а Миливојевић је све време мог излагања добацивао: 'Сад ћу да вас карам, ал’ ћу да вас карам, маму вам ј...!' Помињао је неке лешнике, како их једе да би нас карао.

Велимир Илић, шеф посланичког клуба НС-а, 11. децембар 2008, "Курир"

Осемењивање лешника

Срђан Миливојевић Кад се човеку привиђа, он се саплиће и пада. Илић има озбиљне симптоме. Ја као инжењер сточарства не могу да му помогнем, треба му психијатар. Он чује гласове, а сви око мене, и председница Скупштине, и позиција, и опозиција то не чују. Могуће је и да дупло види. Као човек који не воли да пије нити воли ознојене жене без редовних хигијенских навика, а камоли мушкарце, могу да му поручим да сам био веома вешт приликом праксе на осемењивању говеда и да ми блато не смета.

Срђан Миливојевић, посланик ДС-а, 11. децембар 2008, "Курир"

Одличне и врло добре репутације

Драган Тодоровић Позитивно је што сте поднели оставку на место председника одбора за КиМ, јер то место припада СРС-у. За разлику од вас, председник Административног одбора Томислав Николић нема нимало морала.

Драган Тодоровић, шеф посланичког клуба СРС-а, посланику СНС-а Бориславу Пелевићу, у Скупштини Србије, 11. децембар 2008, РТС

Одличне и врло добре репутације

Томислав Николић Мене је овде један одлазећи функционер СРС-а оптужио да немам морала... Проклели сте ми унуке зато што сам вас обавестио да сам разговарао са Борисом Тадићем, а прексиноћ је изасланик Бориса Тадића у кући Војислава Шешеља договарао са вама стратегију и тактику. Нико више од нас не жели изборе, нико се више од вас не боји избора – ти избори представљају крај дрндања у Скупштини и престанак опструкције Србије коју вршите. У животу вам желим све најбоље, али нећу да се смирим док ваша странка не нестане са политичке сцене.

Томислав Николић, шеф посланичког клуба СНС-а, Драгану Тодоровићу из СРС-а, у Скупштини Србије, 11. децембар 2008, РТС

Одличне и врло добре репутације

Драган Тодоровић Што се тиче нестајања, мој Томиславе Николићу, запамти ово: кад ти буде дошао Димитрије први пут из школе и кад те буде упитао 'деда, шта се то стварно десило с тобом и Војиславом Шешељом, јер ми деца у школи причао да си издао Шешеља' – знај да си нешто најгоре учинио својим потомцима, да ће грех који си ти учинио прећи на њих.

Драган Тодоровић, шеф посланичког клуба СРС-а, у Скупштини Србије, 11. децембар 2008, РТС

Одличне и врло добре репутације

Томислав Николић Господине Тодоровићу, кад идеш код жутих и тражиш новац, знај да те снимају. Тако си прошли пут снимљен кад си ишао да тражиш новац да изађеш из политике и да се бавиш бизнисом.

Томислав Николић, шеф посланичког клуба СНС-а, Драгану Тодоровићу из СРС-а, у Скупштини Србије, 11. децембар 2008, РТС

 Бели шенген (и) за Косово

Хавијер Солана Све земље са западног Балкана имају јасну европску перспективу. Услови су свима добро познати, као и посао који треба да се уради. Србија ће без сумње усредсредити своју енергију на постизање брзог напретка. Питање Косова је за каснију фазу овог процеса.

Хавијер Солана, високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност, 10. децембар 2008, "Вечерње новости"

Несвете тајне (дабогда те похвалио Мирко Ђ.)

Григорије Питам се и питам вас - коме чинимо услугу својом одлуком о 'умољавању за останак на трону'? Да ли свјатјејшем Павлу, одбијајући ЊЕГОВУ ВОЉУ И ЖЕЉУ, да ли Цркви која је, понављам, БЛОКИРАНА, да ли народу престоног града, или пак одређеном броју оних којима хаос одговара? Међутим, ми више нећемо моћи да се скривамо иза лица светог и скромног старца, нашег патријарха, који се тренутно, како рече један од архијереја, не лијечи на ВМА, него тамо станује на нашу општу срамоту.

Григорије, епископ захумско-херцеговачки, у писму архијерејима СПЦ-а, 10. децембар 2008, "Прес"

Несвете тајне (дабогда те похвалио Мирко Ђ.)

Григорије Желим да будем до краја искрен према вама, па да кажем и ово. Наш министар вјера је са понеким од вас разговарао о овом питању, као зрео и озбиљан човјек, који као хришћанин и човјек на одговорном положају у друштву има увида у историјски тренутак у коме се налазимо и сагледава као проницљив ум сву ширину и дубину ситуације у којој смо. Предложио је да тај који ће бити први има виталност и енергију, да буде млађи човјек који ће имати снаге да се са поменутим носи и многи су му то узели за зло.

Григорије, епископ захумско-херцеговачки, у писму архијерејима СПЦ-а, 10. децембар 2008, "Прес"

Несвете тајне (дабогда те похвалио Мирко Ђ.)

Григорије Насупрот тим литургијски активним, свјежим и одговорним људима, којих је сваким даном чудом Божјим све више и више, стоје изанђали, потрошени тужни људи изгубљене вјере, који то надокнађују фанатизмом, страхом, сљепилом, дивљењем себи – као нпр. један саблажњени и самозвани академик и један пропали поп-политичар, недоучени професор, и уз то моралиста.

Григорије, епископ захумско-херцеговачки, у писму архијерејима СПЦ-а, 10. децембар 2008, "Прес"

 Бели шенген (и) за Косово

Рамуш Харадинај Ја верујем да ће Еулекс бити одмах присутан и на северу, и да ће помоћи да се живот настави са мало више реда и закона у животу Срба.

Рамуш Харадинај, бивши командант западног крила ОВК и "председник Владе Косова", 09. децембар 2008, "BBC"

Темпо мрконато

Милутин Мркоњић Ја сам наметнуо овај темпо. Тадић је то од мене видео. Препоручујем му да анализу рада врши сваке недеље, а не на три месеца.

Милутин Мркоњић, министар за инфраструктуру из СПС-а, 09. децембар 2008, "Вечерње новости"

Темпо мрконато

Оливер Дулић Мени су колеге као деца, не могу да их разликујем и раздвајам.

Оливер Дулић, министар животне средине и просторног планирања, на питање "који су министри најбоље радили до сада", 09. децембар 2008, "Блиц"

Мед и млеко (с друге стране)

Драган Марковић Палма Шта да радимо, како да протерамо Еулекс – нећемо ваљда да ратујемо?! Неће овај председник Владе и председник Србије да води грађане у цркву, као што је то радио претходни, него ће водити Србију тамо где се доносе одлуке.

Драган Марковић Палма, председник ЈС-а, 09. децембар 2008, РТС

Своја на нашем

Верица Бараћ Не плаћа ме Влада, већ грађани! Имам право на лично мишљење, иако радим у Савету који је при Влади Србије.

Верица Бараћ, председник Савета за борбу против корупције, 09. децембар 2008, "Прес"

Чаробњаци (и њихови ђаци)

Борис Тадић Доносећи буџет бранимо радно место сваког човека у Србији, најважнија ствар је да одбранимо радна места.

Борис Тадић, председник ДС-а, на седници ГО странке, 08. децембар 2008, "Прес"

Темпо мрконато

Борис Тадић Свако до министарстава и сваки од министара имаће прилику да прилику да покажу способности на пролазним циљевима. Биће најмање четири таква пролазна циља у наредној години. Свако ко не постиже резултат мора бити замењен.

Борис Тадић, председник Србије, 08. децембар 2008, "Прес"

Одличне и врло добре репутације

Александар Вучић Био сам члан Шешељеве странке, али имам одличну репутацију.

Александар Вучић, заменик председника СНС-а, током своје посете Хрватској, 08. децембар 2008, "Независне новине"

Новинар: "Шта сте чекали осам година?"

Маја Гојковић Нисам ништа чекала, него сам схватила да ми је Коштуница политички ближи.

Маја Гојковић, председница Народне партије, 08. децембар 2008, "Прес"

Срамота због стида

Вук Јеремић Aко је господина Кацина срамота што ја кажем зашто је Хрватска могла да примењује Споразум годинама пре него што је ухватила, пронашла и изручила Анте Готовину, а Србија то не може у случају хашких оптуженика, који су на жалост још увек на слободи, онда је то индивидуално мишљење господина Кацина, о коме ја, ето, као шеф дипломатије нећу да се јавно изражавам. Мени би било далеко ближе памети неко осећање стида због тога што се Хрватска третирала на такав начин, а Србија се не третира на такав начин, али ето, срећом, господин Кацин није тај који одлучује о европској интеграцији Србије.

Вук Јеремић, министар спољних послова, 07. децембар 2008, "Утисак недеље"

Њихов живот у ружичастом

Радован Јелашић Наравно да не могу [да обећам да динар неће даље падати]. Било би то тотално неозбиљно. [...] Грађанин треба сам да одлучи да ли ће живети у динарима и рачунати у динарима или ће живети и мислити у еврима као да смо у ЕУ, а сви знамо да нисмо.

Радован Јелашић, гувернер НБС, 07. децембар 2008, "Прес"

 Бели шенген (и) за Косово

Зоран Живковић Политичка елита не жели Србију у ЕУ и крије од грађана многе чињенице које су доказ ове моје тврдње. Сви услови Брисела морају да се испуне и политичари то знају, па је лицемерно режи да има нових услова, јер су сви услови познати. И Косово је услов. То није услов за кандидатуру, али јесте индиректно за 'бели шенген' и за чланство.

Зоран Живковић, бивши председник владе из ДС-а, 06. децембар 2008, "Политика"

Чаробњаци (и њихови ђаци)

Божидар Ђелић Нећу допустити да оно што је будућност, а то је знање, буде жртвовано на буџетском олтару.

Божидар Ђелић, као министар за науку и техонолошки развој, 06. децембар 2008, "Ало!"

Мед и млеко (с друге стране)

Војислав Коштуница Владајући режим је обећавао да ће нам захваљујући ЕУ тећи мед и млеко, а не да ћемо изгубити само у идућој години 300 милиона евра због једностране примене споразума.

Војислав Коштуница, председник ДСС-а, 06. децембар 2008, "Ало!"

Срамота због стида

Вук Јеремић Србија добро сарађује с трибуналом у Хагу. До сада смо изручили 44 од укупно 46 оптуженика српске националности, а изручићемо и преостала два. Из Брисела, међутим, нема апсолутно никаквих позитивних сигнала, и то ме брине. Пријем Србије у ЕУ је 'стављен на лед'.

Вук Јеремић, министар спољних послова, за немачки "Штерн", 05. децембар 2008, "Танјуг"

Срамота због стида

Светлана Лукић Арогантна незналица у обличју министра спољних послова додатно се извикала на ЕУ. У интервјуу немачком недељнику Der Spiegеl он је говорио да је ЕУ Србију ставила на лед, да нам ништа не помаже и сличне будалаштине. Будали нико не може да помогне, па ни ЕУ. Посланик Европског параламента Кацин је рекао да га је стид као извештача европског парламента за Србију због овог Јеремићевог интервјуа. А колико је тек нас срамота због таквог министра! Но, наравно, то ништа не значи, јер њега његов наставник Борис Тадић и даље воли и подржава. И даје му петице из знања и из владања.

Светлана Лукић, у најави емисије, 05. децембар 2008, "Пешчаник" Радија "Б92"

Кад се добар политичар осећа лоше

Жељко Ивањи Миодраг Тркајла је саопштио странци да више неће обављати ниједну државну функцију. Још раније је поднео захтев за разрешење у Министарству економије, тражио је разрешење са Аеродрома, а неће бити више ни саветник у Министарству економије. Ангажман у предузећу 'Универзијада' је био његов приватни и странка га није поставила на то месте. Слажемо се да је превише имати имати три или четири државна прихода, али закон нигде није прекршен.

Жељко Ивањи, члан Председништва Г17, 05. децембар 2008, "Прес

Титов напријед (и друге максиме)

Божидар Ђелић Сигуран сам да би друг Тито ово подржао, да поред њега никне центар за иновацију и технологију – он је гледао напред...

Божидар Ђелић, отварајући Други фестивал науке у музеју "25. мај", 05. децембар 2008, "Шта радите, бре?" РТС-а

 Бели шенген (и) за Косово

Соња Бисерко Moja невладина организација делује и међу Србима у енклавама на Косову и дошло се до изненађујућег сазнања да су Срби у енклавама прихватили реалност и независност Косова, тако да с тим Србима сад треба на албанској страни, у парламенту и влади дати могућност за дијалог.

Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији, у Европском парламенту, 04. децембар 2008, РТВ Војводине

Срамота због стида

Јелко Кацин Стид ме је због интервјуа српског министра иностраних послова Вука Јеремића недељнику Штерн, у којем критикује ЕУ и европске институције. Није нормално да централна земља западног Балкана, Србија, протерује амбасадоре две суседне земље зато што су оне признале трећу суседну државу, и то управо пошто су пре тога три-четири суседне земље признале ту нову земљу, а нико није протеран.

Јелко Кацин, известилац Европског парламента за Србију, 04. децембар 2008, РТВ Војводине

Како (ис)поштовати Соњу Б.?

Соња Бисерко Српска влада није тренутно истински заинтересована за укључивање у Европску унију, пошто имају других сфера интереса, а део српске елите је и даље окренут ка Русији. Мисли се и да се може ући у ЕУ а да се не испоштује цео низ мерила.

Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора, у Европском парламенту, 04. децембар 2008, РТВ Војводине

Како (ис)поштовати Соњу Б.?

Дорис Пак Нећу баш бранити српску владу, али ћу је ипак заштитити. Јер та влада је на власти тек пола године, није учинила баш све што се од ње очекивало и позивам невладине организације у Србији да испоље стрпљивост.

Дорис Пак, посланик Европског парламента, 04. децембар 2008, РТВ Војводине

Мед и млеко (с друге стране)

Мирко Цветковић Опозиција је сада принуђена да даје изјаве које отприлике гласе: то што Еулекс неће спроводити план Мартија Ахтисарија и што ће он бити статусно неутралан, у суштини значи да је то признање независности Косова. Тај исказ је исти као када бих ја сада рекао: то што је опозиција затражила гласање о неповерењу влади јесте прави знак да она подржава владу!? Говорим о идентичности матрице размишљања.

Мирко Цветковић, председник Владе, 04. децембар 2008, "Време"

Своја на нашем

Верица Бараћ Признала бих Косово, повукла све тужбе и противтужбе против својих суседа и предложила свим суседима на Балкану, посебно државама из наше бивше домовине, да се окренемо будућности и да у сусрет Европи крену земље које међусобно сарађују и помажу једна другу. Наш реални и важан циљ је да Косово што пре постане чланица свих међународних институција које могу помоћи да оно што пре крене из економске и сваке друге неразвијености. Тако ће и грађани наше националности тамо почети боље да живе, тиме ће се на Косову смањити корупција и криминал и изгубиће на важности њихове, такозване националне вође.

Верица Бараћ, председник Савета за борбу против корупције, на питање "шта би најпре урадила када би добила власт у Србији на један дан?", 04. децембар 2008, Упитник "НИН"-а

Титов напријед (и друге максиме)

Жарко Обрадовић Напредњаци ће сами да бирају свој политички пут. А, то што ће да гласају за неке законе не мора да значи и да подржавају владу.

Жарко Обрадовић, заменик председника СПС-а, о могућности да СНС мањински подржи Владу, 04. децембар 2008, "Вечерње новости"

Чаробњаци (и њихови ђаци)

Нада Колунџија При изради буџета Влада се креће у релативно суженом простору који је омеђен договором са ММФ-ом, потребом да буџет буде рестриктиван и да буде поштован Устав. Верујем да ће Влада успети да пронађе ту скоро чаробну формулу како бисмо испунили све услове.

Нада Колунџија, шеф посланичке групе За европску Србију, 03. децембар 2008, "Међународни радио Србија"

Одличне и врло добре репутације

Милорад Мирчић Функција заменика председника [СРС-а] укинута је јер су последњи догађаји показали да она може да унесе само конфузију у рад странке.

Милорад Мирчић, потпредседник СРС-а, 03. децембар 2008, "Вечерње новости"

Титов напријед (и друге максиме)

Томислав Николић Ама, баш ме брига за Хилари Клинтон… Да је ишта ваљала, задржала би мужа!

Томислав Николић, председник СНС-а, 03. децембар 2008, "Блиц"

Титов напријед (и друге максиме)

Иван Ћурковић Нормално је да иду у иностранство, па ми ћемо им чак помоћи да оду. Не само због тога што немају услова овде, већ и зато што у иностранству добијају нека друга искуства и знања. Имају прилику да раде са најбољим тренерима и уз помоћ модерних технологија.

Иван Ћурковић, председник Олимпијског комитета Србије, на питање "да ли га погађа то што се многи спортисти жале на услове у Србији и одлазе у иностранство да тренирају?", 02. децембар 2008, "Прес"

Њихов живот у ружичастом

Јелена Триван Прича о јавним предузећима не сме да пређе у сензационализам, који би могао да угрози углед тих јавних предузећа – нарочито мислим на она предузећа која су пред приватизацијом и уласком страних партнера, па би статус запослених у њима могао бити угрожен.

Јелена Триван, посланик ДС-а, 01. децембар 2008, РТС

На сувој прасетини

Велимир Илић Испљувао ме је [Драган Марковић Палма], прича по телевизијама да сам алкохоличар, да се не трезним. Не подносим алкохол. Попијем мало само у Гучи кад је сабор трубача. Па ја се од два пива напијем.

Велимир Илић, председник НС-а, 01. децембар 2008, "Правда"

Кад се добар политичар осећа лоше

Млађан Динкић Ја се данима не осећам добро, јер видим како га [Бојана Кришта] разапињу, а с друге стране знам да тај човек је радио боље од свих других менаџера у јавним предузећима. Дакле, то је једна ствар, друга ствар је да све то што се десило, за шта га оптужују, се дешавало у ствари у првом делу године. Он у септембру и октобру чак није ни исплаћивао никакве бонусе, него је остао на тој плати, чак је смањио плату на 320.000, дакле, јер је криза овде кренула од септембра.

Млађан Динкић, потпредседник Владе, 30. новембар 2008, "Утисак недеље"

Кад се добар политичар осећа лоше

Млађан Динкић Па знате шта су у једном фељтону ставили? Да је моја жена радила у некој експертској групи која је малтене припремала Ђинђићево убиство. Те ствари морају да се истраже. Или ја или они. Ја се због овога не плашим, одмах да Вам кажем. Мени ово даје још већи мотив. Има разних људи, Кришто је пукао, народним речником. Он је пропао у земљу од срамоте. Он не сме да изађе на улицу сада од срамоте. Ја имам другачији карактер, ја сам борац. Ја сам борац и просто мени ово даје још додатни мотив да се борим.

Млађан Динкић, потпредседник Владе, о писању "Курира", 30. новембар 2008, "Утисак недеље"

На сувој прасетини

Милутин Мркоњић Честитам 29. новембар грађанима црвеног Крагујевца, Србије и бивше Југославије, са жељом да поново будемо део једне, европске породице! Дајем плату за јагње и прасе, па да вам директор данас донесе!

Милутин Мркоњић, министар за инфраструктуру, приликом посете радницима на аутопуту Крагујевац-Баточина, 30. новембар 2008, "Курир"

На сувој прасетини

Велимир Илић У време поста нема ни алкохола ни мрсне хране. Моји покојни родитељи су имали обичај да у ово време кољу свиње, али ја годинама то не практикујем јер имам фарму, па увек имам свежег меса.

Велимир Илић, председник НС-а, 28. новембар 2008, "Курир"