Признање са ислеђивањем

Вук Јеремић Одлуком да призна Косово, само дан након што су УН то питање проследиле Међународном суду правде, Црна Гора је показала да не води самостално спољну политику и да није у пуном смислу суверена држава.

Вук Јеремић, министар спољних послова Србије, на црногорско и македонско признање Косова, 11. октобар 2008, "Прес"

Признање са ислеђивањем

Војислав Коштуница Иза признања Црне Горе и Македоније директно стоји америчка политика силе.

Војислав Коштуница, председник ДСС-а, на црногорско и македонско признање Косова, 11. октобар 2008, "Прес"

Признање са ислеђивањем

Велимир Илић Признања Македоније и Црне Горе су нас, малтене, у срце ударила, и сваког грађанина Србије много заболела. Зато морамо да се сложније боримо, ујединујемо, мање свађамо и више радимо да бисмо опстали на овим предивним просторима.

Велимир Илић, председник НС-а, на црногорско и македонско признање Косова, 11. октобар 2008, "Прес"

Признање са ислеђивањем

Вук Драшковић Лудило је најблажа реч за јавне претње да нико од чланова црногорске владе неће бити безбедан ни на тлу ни на небу Србије, за захтеве да се из српских болница избаце болесници из Црне Горе, да Србија уведе економску блокаду те државе, и слично.

Вук Драшковић, председник СПО-а, на црногорско и македонско признање Косова, 11. октобар 2008, "Прес"

Услов свих предуслова

Анка Војводић Искрено, очекивали смо разумевање Србије јер ми немамо претензије да нарушавамо територијални интегритет или суверенитет било које државе.

Анка Војводић, протерани амбасадор Црне Горе у Београду, 11. октобар 2008, "Прес"

Услов свих предуслова

Фатмир Сејдију Имао сам врло срдачне разговоре са председницима Црне Горе и Македоније, којима сам захвалио за признање независности Косова.

Фатмир Сејдију, председник Косова, 11. октобар 2008, "Прес"

Услов свих предуслова

Чедомир Јовановић Хистерична је и неумерена реакција власти на одлуку Црне Горе о признању Косова, и представља потпуно контрапродуктивну меру, којом се даље урушава позиција Србије. Највећи део политичке елите још не разуме чињеницу да је Црна Гора независна држава.

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, 11. октобар 2008, "Прес"

 Потенцијални Милошевић и сигурни Месић

Стјепан Месић Додик је нови Слободан Милошевић и као такав потенцијална опасност јер спроводи исту политику као некад Милошевић. Република Српска, која је заснована на етничким чишћењима и геноциду, и даље живи као директни продукт Милошевићеве политике.

Стјепан Месић, председник Хрватске, Интернет издање немачког "Шпигла", 10. октобар 2008, "Танјуг"

 Потенцијални Милошевић и сигурни Месић

Милорад Додик Јавни наступи Месића не чуде јер су нам још свежа сећања на његову ратнохушкачку политику које се, очигледно, није оканио. За утеху је чињеница да његово злонамерно уплитање у унутрашњу политику РС и БиХ нема никакав кредибилитет, јер је Месић политичар који одлази и који припада прошлости.

Милорад Додик, председник Владе Републике Српске, 10. октобар 2008, "Танјуг"

Признање са ислеђивањем

Драган Шормаз Треба свим члановима владе Црне Горе и њиховим породицама конфисковати сву имовину коју имају у Србији, и ставити у разне фондове за помоћ Србима на Косову и Метохији. Да виде како је то кад не можеш да уђеш у своје!

Драган Шормаз, посланик ДСС-а, на црногорско и македонско признање Косова, 10. октобар 2008, РТС

Признање са ислеђивањем

Мирослав Маркићевић Што се тиче Нове Србије и наших бирача, поручујем да сви чланови Владе Црне Горе од овог тренутка нису безбедни ни на тлу, ни на небу земље Србије.

Мирослав Маркићевић, заменик шефа посланичког клуба НС-а, на црногорско и македонско признање Косова, 10. октобар 2008, "Вечерње новости"

Услов свих предуслова

Риза Халими То је реалност коју су морали признати, вероватно ћемо и ми морати да се реалније, кад-тад, суочавамо.

Риза Халими, посланик Партије за демократско деловање, на црногорско и македонско признање Косова, 10. октобар 2008, РТС

Услов свих предуслова

Светлана Лукић Ја ћу који минут глумити политичког аналитичара, запитаног над смислом дипломатије, права, правде, православља и осталих вредности у име којих је наша држава, оличена у несхватљивој појави министра спољних послова Вука Јеремића, протерала црногорску амбасадорку из Србије. [...] Вук Јеремић у УН слави победу као на Цецином концерту, са рукама у вис, слави само њему знани историјски успех српске дипломатије, изиграва будалу коју зазорно гледа амбасадорка Свазиленда.

Светлана Лукић, у најави емисије, 10. октобар 2008, "Пешчаник" Радија "Б92"

Колатерална жирафа

Драган Марковић Палма Знате шта, господине Велимире Илићу, можда ви имате навику да будете министар, али навика није критеријум да би неко нешто постао. Можда је навика за пиво и ракију, то нико не може да вам оспори.

Драган Марковић Палма, председник ЈС-а, 10. октобар 2008, "Политика"

Колатерална жирафа

Весна Пешић Невероватно је то што Влада има 256.000 евра за жирафу, а нема пара за апарат који региструје ко прелази нашу границу.

Весна Пешић, посланик ЛДП-а, у Скупштини, Ивици Дачићу, 10. октобар 2008, "Политика"

Крајња вечност

Наташа Јовановић Вођа одметничке банде [Томислав Николић] није у сали, што је нормално, јер ту седи министар полиције, па бисте морали господине Дачићу да га ухапсите.

Наташа Јовановић, потпредседница Скупштине из СРС-а, 10. октобар 2008, "Политика"

Као да је било никад (Све По Старом)

Ивица Дачић Не забрињава ме слика [Милана Недића у згради Владе Србије], али не можете ви сада забраном демонстрација лечити фашизам и антифашизам, него је то последица онога што се дешавало у протеклим годинама у Србији.

Ивица Дачић, као министар полиције из СПС-а, 10. октобар 2008, "Политика"

Најбоље од најгорег

Соња Бисерко У нашој штампи готово да нема позитивног извештавања шта се дешава на Косову.

Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора у Србији, за сарајевски недељник "Слободна Босна", 09. октобар 2008, "НИН"

Резолутно о резолуцији

Борис Тадић Усвајање резолуције Србије у Генералној скупштини УН [којом се од Међународног суда правде тражи саветодавно мишљење] представља прву велику дипломатску победу наше земље у међународним односима после много година.

Борис Тадић, председник Србије, 09. октобар 2008, РТС

Резолутно о резолуцији

Елена Божић-Талијан Наводни невероватни успех наше дипломатије у УН заправо је обмањивање јавности и гурање под тепих питања Косова и Метохије.

Елена Божић-Талијан, генерални секретар СРС-а, конференција за новинаре, 09. октобар 2008, РТС

Услов свих предуслова

Соња Бисерко Мислим да Црна Гора треба да призна независност Косова. Не само она, већ све земље у региону, јер је то предуслов за стабилност региона.

Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора, на црногорско и македонско признање Косова, за подгоричку "Републику", 09. октобар 2008, "Танјуг"

Симбол будућих времена

Драган Шутановац За мене Ивица Дачић није симбол прошлог времена, нити ми је у том периоду био у фокусу интересовања. У политику сам ушао из реакције према режиму који је био тоталитаран и није отварао могућности за просперитет у Србији. Ивица Дачић је тада евидентно био у тој партији, али не мислим да је играо важну улогу и дубоко сам убеђен да он није учествовао у доношењу оних одлука због којих сам се ја ангажовао политички.

Драган Шутановац, министар одбране и потпредседник ДС-а, 09. октобар 2008, "Политика"

Симбол будућих времена

Александар Вулин Најгори је Ивица Дачић.

Александар Вулин, председник Покрета социјалиста, на питање ко је најбољи министар, 09. октобар 2008, "НИН"

Давитељ против задављивача

Војислав Коштуница Актуелна влада је неколико пројеката 'задавила' или је на путу да задави, концесију за аутопут, на пример.

Војислав Коштуница, бивши председник Владе, 09. октобар 2008, "Данас"

Крајња вечност

Драган Шутановац Николић и Шешељ су за мене једно те исто. Српска радикална странка и Српска напредна странка су его и алтер его Војислава Шешеља. То што је дошло до унутарстраначке борбе за превласт у СРС-у, мени не значи да су ови који су изашли из СРС-а на било који начин квалитетнији од ових који су остали. Али није на мени да судим о томе да ли ће се Николић одрећи Шешеља као таквог. Много ми је важније да ли ће он заступати исту политику. Он прво треба да се одрекне свог војводства, а онда ћемо да видимо шта ће да ради.

Драган Шутановац, потпредседник ДС-а, 09. октобар 2008, "Политика"

Крајња вечност

Јадранко Вуковић Када будете видели дворац из Бајчетине, где му је [Томиславу Николићу] очевина, кад будете видели троспратницу и на неколико хектара земље воћњаке, базен за купање, рибњаке... Чак му је и власт из Крагујевца асфалтирала пут скроз до куће. Нећете веровати, пошто је само одређени број људи ишао код њега, чак ни Наташа Јовановић, која је из Крагујевца, није знала шта је ту никло уназад две-три године.

Јадранко Вуковић, посланик СРС-а, 09. октобар 2008, "НИН"

Скок Лауфера

Јадранко Вуковић Томислав Николић почео је да добија те коверте које сам ја прегледао, баш као и Војислав Шешељ до одласка у Хаг. Све је то ишло док нисам у једној коверти видео да се пише о Томиславу Николићу и о још неким нашим људима чија имена овом приликом не бих помињао, где њих повезују са појединим тајкунима. Ту су неки људи из „Партизана”, ту је Мирослав Мишковић, ту је Беко. То су та три човека са којима... То [Мишковић, Беко и Зечевић] су његови пријатељи. Наравно, у почетку ја нисам могао да верујем. Мислио сам да то неко намерно подмеће.

Јадранко Вуковић, одбијајући наводе да је он "Лауфер", 09. октобар 2008, "НИН"

Скок Лауфера

Јадранко Вуковић Рекао сам вам на почетку да лауфера има хиљаду. Значи, можда нисам прецизан, да ли мање или више, али Шешељеви лауфери су међу новинарима и у скупштинским клупама и у Влади Србије и код Бориса Тадића на Андрићевом венцу. Свугде Шешељ има свог лауфера, па ви из тога можете закључити откуд њему информације које је објављивао и које и данас добија у оној ћелији.

Јадранко Вуковић, одбијајући наводе да је он "Лауфер", 09. октобар 2008, "НИН"

Конкурс за познатог кандидата

Драгољуб Жарковић Нећу да се кандидујем зато што ми још нико није намигнуо. Блесав је онај ко конкурише, а нису му намигнули.

Драгољуб Жарковић, главни уредник "Времена", о конкурсу за главног и одговорног уредника "Политике", 09. октобар 2008, "НИН"

Као да је било никад (Све По Старом)

Славица Ђукић-Дејановић На седницу Одбора за финансије позван је господин [Мирко] Марјановић. Шта сам рекла? Мислила сам на господина [Мирка] Цветковића.

Славица Ђукић-Дејановић, као председница Скупштине из СПС-а, 09. октобар 2008, "Политика"

Услов свих предуслова

Вук Драшковић Да је пре десет година режим у Београду слушао савете из Подгорице, Србија не би изгубила суверенитет над Косовом нити би Црна Гора проглашавала своју независност.

Вук Драшковић, председник СПО-а, на црногорско и македонско признање Косова, 08. октобар 2008, "Курир"

Глас вапијућих у скупштини

Светозар Чиплић Наш парламентарни живот вапи да буде уређен, а идеја је да се посланици дисциплинују у погледу њихове слободе говора.

Светозар Чиплић, министар за људска и мањинска права из ДС-а, 08. октобар 2008, "Вечерње новости"

Крајња вечност

Томислав Николић Крајње је време да се сви политичари који имају било какву дилему одлуче да ли ће са нама, док је за грађане странка отворена од данас па до вечности.

Томислав Николић, као лидер Српске напредне странке, 08. октобар 2008, "Прес"

Резолутно о резолуцији

Слободан Самарџић Резолуција [СРС-а, ДСС-а и НС-а о заштити територијалног интегритета Србије] као 25. тачка дневног реда јасно показује да је држава дигла руке од Косова.

Слободан Самарџић, потпредседник ДСС-а, конференција за новинаре, 07. октобар 2008, РТС

Симбол будућих времена

Ивица Дачић Актуелна Влада у Србији функционише много боље него што је то неко могао да очекује.

Ивица Дачић, потпредседник Владе, 07. октобар 2008, "Вечерње новости"

Колатерална жирафа

Драган Марковић Палма Наравно да није тачно да су ми дали да купим жирафу и да није тачно да је то због нове проевропске владе, за коју сам ја био месец дана пре него што су расписани избори. Јагодина је туристички град и има право на развој туризма – према томе, нема везе да ли је куповина жирафе била мој услов за формирање владе.

Драган Марковић Палма, председник Јагодине и ЈС-а, 07. октобар 2008, "Шта радите, бре?" РТС-а

Колатерална жирафа

Драган Марковић Палма Ма, нисам купио жирафу, људи, те паре иду за развој туризма.

Драган Марковић Палма, председник Јагодине и ЈС-а, 07. октобар 2008, "Шта радите, бре?" РТС-а

Колатерална жирафа

Велимир Илић Имате скупу Владу, господо, почели сте да купујете и жирафе и коње и поније... па ви нисте нормални! Ово је највећа брука, сад свака шуша што је ушла у Владу има неку жељу.

Велимир Илић, председник посланичког клуба НС-а, 07. октобар 2008, РТС

Колатерална жирафа

Јасмина Милошевић Бившем министру је можда криво што се определио за овце, а бојим се да ће му и посао са овцама пропасти као концесија [за пут Хоргош -Пожега].

Јасмина Милошевић, посланик ЈС-а, 07. октобар 2008, "Танјуг"

Колатерална жирафа

Александра Јанковић Да ли ће једина тековина парламентаризма у Србији бити Чедина зебра и Палмина жирафа?

Александра Јанковић, посланик НС-а, 07. октобар 2008, РТС

Колатерална жирафа

Вук Бојовић Цена жирафе не може да се прецизно одреди, има више врста жирафа, зависи да ли се жирафа нуди или тражи...

Вук Бојовић, директор београдског Зоолошког врта, на питање да ли жирафа кошта 250 хиљада евра, 07. октобар 2008, "Шта радите, бре?" РТС-а

Правило (демонтирања) Службе

Даница Драшковић Ма, какав Телеком, хоћу само у БИА, и тачка! Хоћу да растурим ту банду и да коначно отворим досијеа, да Србија већ једном види ко је кога прислушкивао и ко то још увек ради! Без ефикасног демонтирања Службе Србија нема шта да тражи у ЕУ. Ниједна друга функција ме не може утешити!

Даница Драшковић, функционер СПО-а, о могућности да дође на чело УО Телекома, 07. октобар 2008, "Курир"

Правило (демонтирања) Службе

Вук Драшковић Ја знам да од Данице нема боље ни за једну функцију, али ајте, молим вас! Испод части ми је да коментаришем медијска нагађања, када ни са ким нисмо ни причали о подели јавних предузећа.

Вук Драшковић, супруг Даничин, 07. октобар 2008, "Прес"

Конкурс за познатог кандидата

Љубодраг Стојадиновић Ако услови не буду такви да главни уредник мора да има мање од 56 година, да има плаве очи и зелену косу, испуњавам их.

Љубодраг Стојадиновић, отпуштени новинар "Политике", о конкурсу за главног и одговорног уредника "Политике", 07. октобар 2008, "Курир"

Глас вапијућих у скупштини

Славица Ђукић-Дејановић Посланици опозиције имају право да једном или два пута информишу грађане и посланике о темама које су им на срцу, али не можемо им дозволити да једино то буде садржај рада.

Славица Ђукић-Дејановић, председница Скупштине, 06. октобар 2008, "Вечерње новости"

Као да је било никад (Све По Старом)

Ивица Дачић Сви треба да схвате да младост не сме да буде већи хендикеп од старости.

Ивица Дачић, као министар полиције из СПС-а, дипломцима Полицијске академије које чекају радна места у МУП-у, 06. октобар 2008, РТС

Најбоље од најгорег

Хашим Тачи Ово је суманута изјава која нема везе ни са косовском стварношћу ни са стварношћу у региону и, у најгорем случају, Србија је та која ће бити подељена.

Хашим Тачи, "премијер Косова", о изјави Бориса Тадића о подели Косова, 05. октобар 2008, "Глас јавности"

Давитељ против задављивача

Ивица Дачић Својом одлуком СПС ће увести Србију у ЕУ, а Војислав Коштуница који је срушио Милошевића је против ЕУ.

Ивица Дачић, председник СПС-а, 05. октобар 2008, "Прес"

Криза трчи почасни круг

Божидар Ђелић Очекујем да ће криза бити санирана пре него што би се ти негативни ефекти одразили на нашу земљу. [...] Финансијска криза изазива глобалне потресе, а Србија је у ситуацији која је знатно повољнија него у многим другим земљама света, па и нашег региона. [...] Србија се у оваквој позицији нашла захваљујући опрезној и строгој монетарној као и одмереној генералној политици наше земље, која не производи конфликте, већ стабилност.

Божидар Ђелић, министар за науку и технологију, за листове "Дневник" од 3. октобра и "Политику" од 12. октобра 2008, "Истиномер"