Небеска земља

Френк Визнер Унутар Косова, импресиониран сам владавином права, степеном одговорности нових власти, усвајањем нових закона. Повлаче се сви потези које смо очекивали.

Френк Визнер, бивши амерички специјални изасланик за Косово, 15. март 2008, "Блиц"

Хоћемо заједно с нама

Андреја Младеновић Изјава Бориса Тадића да већ дуже трају разговори о коалицији ДСС-а и СРС-а најобичније је обмањивање грађана. Није лепо да председник Републике обмањује грађане.

Андреја Младеновић, портпарол ДСС-а, 15. март 2008, "Б92"

Принципи природног прагматизма

Драган Марковић Палма Ко ће нас да представља ако повучемо све амбасадоре? Кафе куварице ће разговарати са Саркозијем у Паризу? Ко ће разговарати са Бушом у Америци? [...] Пазите, морате да будете прагматични. Не смете бити принципијелни, да се ухватите као баба за плот за неки принцип и да то буде ваша идеја и да целу Србију уништите том идејом и таквом политиком.

Драган Марковић Палма, председник општине Јагодина и Јединствене Србије, 15. март 2008, "Политика"

Даље неће моћи?

Борис Тадић Они који су мислили да сам спреман на све компромисе од сада па до краја света имали су прилику да се увере да нисам – већ да сам само за компромисе који отварају нове могућности и чувају стратешки курс Србије. Дакле, господин Коштуница у влади Демократске странке више неће бити премијер.

Борис Тадић, председник ДС-а, 14. март 2008, "Блиц"

Ћебе на одговорност

Владимир Беба Поповић Није Војислав Коштуница крио своју мржњу према Зорану ни за његовог живота, као ни касније. Кроз изјаве и поступке, како своје тако и својих саветника и сарадника, доказивао је ту болесну тврдњу завереника, да је убиство Зорана било национални интерес. Наручио је тај злочин и створио атмосферу пожељности таквог чина на исти начин на који је створио атмосферу мржње према Западу и пожељности паљења и уништавања њихових амбасада.

Владимир Беба Поповић, бивши шеф владиног Бироа за комуникацију, на блогу Биљане Србљановић, 14. март 2008, "Курир"

Хоћемо заједно с нама

Велимир Илић Сигурно нећемо са Чанком који нуди концепт – Војводина република. Нећемо ни са тим олошем Чедомиром Јовановићем. Дефинитивно више нећемо ни са Г 17 плус – два пута су нас преварили.

Велимир Илић, председник НС-а, 13. март 2008, "Вечерње новости"

Даље неће моћи?

Томислав Николић Немогуће је да ДСС освоји више гласова од СРС-а. А ја нисам политичар калкулант, у свакој влади председник владе треба да буде онај чија је политичка странка освојила највише гласова. А ако вас интересује да ли могу да га замислим уопште у влади, уколико буде потребно, ево по трећи пут ћу понудити Војиславу Коштуници да формирамо заједничку владу.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 13. март 2008, "Б92"

Дубоко одмрзавање

Борко Илић ДС је интересна група, а не политичка партија. Пробали смо да направимо владу са ДС-ом, али смо видели да не можемо да им верујемо јер њих занима само лични интерес. Ђиласа не занима интерес грађана већ само његов девизни рачун. Драган Ђилас треба да саопшти колико милиона евра има на свом рачуну и да ли се тај рачун увећао откако је постао министар.

Борко Илић, потпредседник ДСС-а, 13. март 2008, "Шта радите, бре?" РТС-а

Хуманизација односа између политичара

Зоран Красић Моја животна жеља је да постанем управник затвора. Ја бих знао како да ресоцијализујем затворенике из ДС-а. Што ја могу да их ресоцијализујем, то нико не може.

Зоран Красић, функционер СРС-а, 13. март 2008, према "НИН-у"

Дубоко одмрзавање

Драган Ђилас Нисмо јединствени око тога да ли грађани Србије треба да живе или да се мумифицирају и чекају да их неко одмрзне за 20 година. Захтев да нема даљих преговора све док ЕУ не изда потврду да је Косово Србија најпре формално није могућ, јер ЕУ није општина која на шалтерима издаје било какве потврде.

Драган Ђилас, председник београдског одбора ДС-а, 12. март 2008, "Прес"

Дубоко одмрзавање

Драган Ђилас Свако ко буде гласао 11. маја мора да зна да ако гласа за ДСС, постоји опасност да у ствари гласа за власт радикала.

Драган Ђилас, председник београдског одбора ДС-а, 12. март 2008, "Прес"

Дубоко одмрзавање

Александар Поповић Непријатно сам изненађен изјавом Драгана Ђиласа – потцењивањем интелигенције гласача ДСС-а коју показује и Ђилас. Гласајући за листу ДСС-а и Нове Србије, грађани Србије гласају само и искључиво за националну и демократску политику ових странака, гласају за људе који смеју свакоме, па и Бриселу, да поставе питање како виде Србију и где виде границе Србије.

Александар Поповић, потпредседник ДСС-а, 12. март 2008, "Танјуг"

Ћебе на одговорност

Чедомир Јовановић Коштуницу сматрам за особу која је прва међу одговорнима за 12. март.

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, поводом пете годишњице убиства Зорана Ђинђића, 12. март 2008, "Бета"

Живи дух слобизма

Ивица Дачић СПС сматра да је Милошевић убијен у Хашком трибуналу, али је у међувремену политика коју је водио током деведесетих година доживела моралну и политичку сатисфакцију. То се најбоље види у изјавама свих чланова државног руководства који кад говоре о Косову и Метохији говоре на исти начин како смо ми водили политику у том периоду. Баш зато, СПС је указивао да овде није реч о неком култу личности, већ искључиво о принципима националне политике који су и данас живи.

Ивица Дачић, председник СПС-а, на другу годишњицу смрти Слободана Милошевића, 12. март 2008, "Данас"

Хуманизација односа између политичара

Зоран Стојиљковић Само идиоти из такозваног независног страначког комплекса код нас мисле да о резултатима избора одлучују само грађани. Питају се и вето играчи: интересне домаће групе и кључни играчи међународне заједнице.

Зоран Стојиљковић, професор Факултета политичких наука, 12. март 2008, "Курир"

У Европску унију без Ђелића

Божидар Ђелић Премијер Војислав Коштуница је оборио Владу зато што више не жели да води Србију у Европску унију.

Божидар Ђелић, одлазећи потпредседник Владе, 11. март 2008, РТС

У Европску унију без Ђелића

Бранислав Ристивојевић Оцена Божидара Ђелића указује да ће предизборна кампања ДС-а бити најгори вид пропаганде. У Србији су свих ових година доношени европски закони и грађена европска држава, како не би било могуће да се преко ноћи, као што је то случај са Ђелићем, заради 11 милиона евра.

Бранислав Ристивојевић, саветник Војислава Коштунице, 11. март 2008, "Танјуг"

Хоћемо заједно с нама

Сузана Грубјешић Господин Тадић није искључио могућност постизборне коалиције са ЛДП-ом, то је добро. Нажалост, између ове две странке и њихових лидера постоје проблеми који су у највећој мери личне природе.

Сузана Грубјешић, шеф посланичког клуба Г17, 11. март 2008, "Газета"

Принципи природног прагматизма

Драган Марковић Палма Неки политичари су се потрошили, било би добро да на чело државе дођу неки нови људи. Кажу, људи морамо да будемо патриоте. А да ли се сипа патриотизам у трактор када се иде да се оре? Мора се бити прагматичан, економски патриотизам морамо да применимо, да не осиромаши овај сељак који једва преживљава. Кад кажете поскупела нафта, струја – кажу 'ћути!', узимају ти 15 посто територије. Е, нећемо да ћутимо!

Драган Марковић Палма, председник општине Јагодина и Јединствене Србије, 11. март 2008, РТС

Све смо могли ми, да је дужи био (вишестраначки) дан

Томислав Николић Неки од нас су овде уложили више од двадесет година вишестраначког живота.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 11. март 2008, "Упитник" РТС-а

Све смо могли ми, да је дужи био (вишестраначки) дан

Томислав Николић Много је часније и поносније бити број два у СРС-у, него број један у свим осталим странкама.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 11. март 2008, "Упитник" РТС-а

Ћебе на одговорност

Божидар Ђелић Од покојног премијера научио сам да прави лидер, ма колика се неправда чини земљи, зна да не сме целој нацији да стави ћебе на главу.

Божидар Ђелић, функционер ДС-а, поводом пете годишњице убиства Зорана Ђинђића, 11. март 2008, "Бета"

Ћебе на одговорност

Никола Самарџић Ђинђићево убиство су припремале, или прижељкивале, оне мрзовољне, празне и неостварене личности које су успеле да овладају Србијом само захваљујући њеном новом пропадању. [...] Протеклих годину дана, поштујући проницљивост наших читалаца, на овом месту нисам помињао Чедомира Јовановића. Али бих морао да подсетим, у овом сећању на Зорана Ђинђића, на Голготу коју је, у режиму Војислава Коштунице, Бориса Тадића и Томислава Николића, морао да пролази наш најмлађи и најталентованији политичар, са својом породицом, с двоје мале деце. То је уједно свакодневица свих нас.

Никола Самарџић, члан Председништва ЛДП-а, поводом пете годишњице убиства Зорана Ђинђића, 11. март 2008, "Данас"

Живи дух слобизма

Милутин Мркоњић Ја сам атеиста и нисам верник, али данас је за мене Слободан Милошевић постао светац.

Милутин Мркоњић, потпредседник СПС-а, на другу годишњицу смрти Слободана Милошевића, 11. март 2008, ТВ "Б92"

Хуманизација односа између политичара

Милош Алигрудић Молим вас, маните ме Велимира Илића и његових изјава! Нећу уопште да коментаришем ни њега, ни његове изјаве!

Милош Алигрудић, потпредседник ДСС-а, 11. март 2008, "Прес"

Јадна мајка & целовити ми

Војислав Коштуница Ако грађани Србије на изборима јасно поруче да је Косово Србија и да Србија само са Косовом може у ЕУ, сасвим сигурно ће се отворити нови путеви за преговоре између целовите Србије и ЕУ.

Војислав Коштуница, одлазећи председник Владе, 10. март 2008, "Танјуг"

Небеска земља

Обрад Кесић Влада Србије није једина влада у Европи која ће пасти због питања Косова и Метохије. ЕУ и САД морале су да буду спремне за овакву последицу, ово је само почетак.

Обрад Кесић, политички аналитичар из САД, 10. март 2008, "Прес"

Да ти се смучи скијање

Млађан Динкић Тачно је да сам се скијао у време пада Владе, али на Копаоник нисам ишао само због скијања. На планини сам био од среде. Тамо сам отишао због учествовања на 'Бизнис форуму 2008'. Остао сам још неки дан на скијању, пошто од почетка године нисам имао времена да дођем на Копаоник! Уосталом, на 'Бизнис форуму 2008' било је најмање још пет-шест министара, међу којима и Божидар Ђелић, Предраг Бубало, Мирко Цветковић... Шта им ја могу што се они не баве спортом и што не скијају, па су отишли раније?!

Млађан Динкић, одлазећи министар економије и регионалног развоја, 10. март 2008, "Прес"

Да ти се смучи скијање

Драган Тодоровић Ја сам посланик и издајем у закуп свој пословни простор и званично зарађујем више од Динкића, па немам пара да својој породици и себи приуштим скијање! Срамно је да док људи једва састављају крај с крајем, муче се да своју децу прехране и одшколују, Динкић сваког викенда иде на скијање. Ко му, бре, плаћа да се башкари по Копаонику?

Драган Тодоровић, потпредседник СРС-а, 10. март 2008, "Прес"

Да ти се смучи скијање

Велимир Илић Слушајте, човек је испунио задатак, разбуцао Владу и отишао да се одмори на Копаоник! С њим Веља Илић никада више неће да сарађује. Мука ми је од Динкића и њега треба заобилазити у широком луку.

Велимир Илић, председник Нове Србије, 10. март 2008, "Прес"

Хоћемо заједно с нама

Чедомир Јовановић Односи ЛДП-а и ДС-а не смеју оптеретити грађанску, европску, политичку сцену у Србији. Борис Тадић и ја морамо имати снаге да пружимо одговоре на ту, не толико компликовану колико превише личну ситуацију која оптерећује односе две странке. ЛДП никада није била препрека за договор који подразумева јасне циљеве и нема европске владе без ЛДП-а.

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, 10. март 2008, "Блиц"

Хоћемо заједно с нама

Драган Шормаз Било би нелогично и неозбиљно, после свега, поново седети у влади са ДС-ом. Чему онда нови избори? ДС и ДСС воде дијаметрално супротну политику. Платили смо цену одређених коалиција и могу унапред категорички да тврдим – влада ДС-ДСС никада више!

Драган Шормаз, посланик ДСС-а, 10. март 2008, "Глас јавности"

Хоћемо заједно с нама

Ивица Дачић Непримерено би било да кажем како никако нећу са Динкићем, када смо већ једном сарађивали.

Ивица Дачић, председник СПС-а, 10. март 2008, "Глас јавности"

Прерасподела којом сви добијају

Мирко Цветковић Обично се под ребалансом [буџета] подразумева да се тај ниво средстава повећа и готово да је постао ребаланс синоним повећања. Међутим, ми смо у оквиру разматрања питања ребаланса у основи ишли једном другом логиком, а та логика је да се ребаланс реализује у оквиру исте буџетске суме само уз прерасподелу. [...] Један извор јесте сама прерасподела већ одобрених средстава за Косово и Метохију, јер смо анализом масе средстава која су већ у овом буџету дошли до закључка да су она значајна и да је могуће да једном рационалнијом употребом обезбедимо у суштини додатна средства. И у том смислу ту никоме ни не смркне, ни не свањује – то је исти тај обим средстава.

Мирко Цветковић, одлазећи министар финансија, 10. март 2008, "Полиграф" ТВ "Б92"

Било некад у Србији

Вук Драшковић Девети март је извор и мајка свих наших битака за демократскију и европску Србију, а 5. октобар је био крај отпора Милошевићевом режиму започетог тог 9. марта 1991. године.

Вук Драшковић, председник СПО-а, 10. март 2008, "Прес"

Хуманизација односа између политичара

Ненад Чанак Не могу уста да буду у Београду, а виме у Војводини.

Ненад Чанак, председник ЛСВ-а, 10. март 2008, "Прес"

Хоћемо заједно с нама

Борис Тадић Ма, каква заједничка листа?! Ево, ја је одмах искључујем. Са неодлучнима нисам ни на каквој заједничкој листи и не знам шта ми раде иза леђа. Од председничких избора, за мене су ЛДП, ДСС и Нова Србија имале исти принцип на питање којим путем Србија иде даље – да ли у изолацију или у Европу. Не знам шта ми те странке раде иза леђа, немам никакву сигурност да ће бити моји савезници у европским интеграцијама.

Борис Тадић, председник Србије и ДС-а, 09. март 2008, "Утисак недеље"

Кад је (било) лако шклепати

Емир Кустурица Имају премијера с којим ретко почиње дневник РТС и којег најбезбедније могу да нападају. Данас свака шуша може онако у пролазу да шклепи Воју Коштуницу, јер зна да га због тога нико неће сачекивати испред хаустора. То је та бедна храброст, пошто знају да нема никакве корелације између подземља и врха власти.

Емир Кустурица, режисер, 09. март 2008, "Вечерње новости"

Кад је (било) лако шклепати

Емир Кустурица То су пуки имитатори мондијализма, који поистовећују слободу са могућношћу која им се пружа у робној кући где могу да купе једну, а не другу робу. Предлажем им да формирају државу 'Армани' или 'Версаче' или пак 'Долче и Габана', па да се изграђују у оквиру тих традиција. У оквиру таквих држава моћи ће јавно без последица да нам кажу 'марш у Босну одакле си стигао', укинути кретање, задирати у интиму, вређати нам религиозна уверења...

Емир Кустурица, режисер, на питање на кога је мислио када је поменуо "мишеве" на митингу "Косово је Србија", 09. март 2008, "Вечерње новости"

Кад је (било) лако шклепати

Емир Кустурица То [да ми је малтене поклоњен плац на Мећавнику] су клевете посланика државе 'Долче и Габана'. Међу њима предњачи један чија ме кожа на лицу подсећа на вражију кожу. То је, психијатријски речено, аутопројектовање надничара неких обавештајних служби.

Емир Кустурица, режисер, 09. март 2008, "Вечерње новости"

Неинтелигентни дизајн

Јаворка Ристичевић Маријану сам морала да купим педесет различитих мајица и гаћа због Великог Брата. То су специјално дизајниране гаће. Са два сунцокрета позади и клипом кукуруза напред. И мајице на којима пише: 'Волим гибаницу', 'Шангарепо, ти не растеш лепо', 'Бо(н)жур', 'Хиљаду и триста кап(и)лара', 'Ја волим шљивовицу'. Сад има гаћа до краја живота. Тачно ћу да их тужим због тих гаћа.

Јаворка Ристичевић, супруга бившег председничког кандидата Маријана Ристичевића, о томе како "комунисти не дадоше Маријану Ристичевићу у ВИП издање Великог брата", 09. март 2008, "Курир"

Небеска земља

Мартин Слецингер Унија Србије и Косова је могућа само у небеском царству, али не одражава стање на терену.

Мартин Слецингер, директор источноевропских студија центра "Вудро Вилсон", 08. март 2008, "Бета"

Све смо могли ми, да је дужи био (вишестраначки) дан

Томислав Николић Могло је све да иде много боље и много другачије али мислим да Војислав Коштуница, једноставно такав какав јесте и какав је његов ментални склоп, није имао других решења.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 08. март 2008, "Б92"

Јадна мајка & целовити ми

Борис Тадић Ако Оли Рен треба да нам дефинише границе Србије, онда јадна нам мајка.

Борис Тадић, председник Србије, 06. март 2008, "Б92"