Осећај за узбуркани филинг

Стојанка Петковић Можда ћу бити први Србин који ће се због Срба иселити с Косова.

Стојанка Петковић, посланик Г17 Плус, за скупштинском говорницом, о претњама после бацања Молотовљевог коктела на њену кућу у Звечану, 01. децембар 2007, "Данас"

Бржи од себе

Борис Тадић Очекујем да Србија спроведе реформе и да коначно постане чланица ЕУ 2012, 2013. или 2014. године.

Борис Тадић, председник ДС-а, на Главном одбору странке, 01. децембар 2007, "Б92"

Женевска конвенција (за изборе)

Драган Шутановац Тешко да би било у којем испитивању, па и у медицинском, [Томислав] Николић могао да уђе у други круг.

Драган Шутановац, потпредседник ДС-а, 01. децембар 2007, према листу "Ало!"

Казнена експедиција

Дорис Пак Било би ми више него драго када бисмо решење [статуса Косова и Метохије] добили преговорима и јако ми је жао што су данашњи политичари под теретом Милошевићевог наслеђа. Али, чињеница је да ово вруће питање није решено 1999. године, а у интересу свих у региону је да се оно реши. Милошевић је водио земљу, био је рат, и после њега нешто треба и да се изгуби.

Дорис Пак, шеф делегације Европског парламента за југоисточну Европу, 30. новембар 2007, "Вечерње новости"

Најужи смисао

Милан Марковић Функција у партији, у ужем смислу, није јавна функција. У Закону о спречавању сукоба интереса стоји да се под јавним функцијама подразумевају функције у државним органима и јавним предузећима.

Милан Марковић, министар за државну управу и локалну самоуправу, за скупштинском говорницом, 30. новембар 2007, "Политика"

Ђаволски добар

Чедомир Јовановић За ДС и ДСС је проблем то што ЛДП покреће иницијативу [о анкетном одбору о 'Делти'], али, с друге стране, констатују да је та иницијатива исправна и у складу са интересом јавности. Ове странке нису у стању да се супротставе, јер – колики год ја ђаво био, изгледа да владајуће странке процењују да је Мишковић далеко већи ђаво, макар у очима овог друштва.

Чедомир Јовановић, шеф посланичког клуба ЛДП-а, новинарима у Скупштини, 30. новембар 2007, "Политика"

Физичка, морална и национална дијагностика

Светлана Лукић Приближава се час који Тадић највише мрзи, час одлуке да ли ће Коштуницу пратити у његовом државничком лудилу.

Светлана Лукић, најава емисије "Пешчаник", 30. новембар 2007, Радио "Б92"

Од (историјског) Авноја до (ЛБГТ) војске

Изјаве.нет Да није било овог историјског датума [29. новембра 1943] не би било ни Југославије, која је, нажалост, разорена.

Љубо Бабић, већник Другог заседања Авноја, у Јајцу, 30. новембар 2007, "Политика"

Више од толеранције, мање од легализма

Петар Лађевић То што држава није реаговала на евидентно кршење закона, односно истицање заставе друге државе и интонирање туђе химне [у Бујановцу и Прешеву], показује толерантност Србије у тренутку када се воде преговори о коначном статусу Косова.

Петар Лађевић, директор Службе за људска и мањинска права Владе Србије, о "Дану албанске заставе", 29. новембар 2007, "Политика"

Казнена експедиција

Гзавије де Марнак Тензије између косовских Срба и Албанаца доживеће биолошки крај, с обзиром на то да је просечна старост албанског становништва 28, а код Срба 54 године. Средњерочно, томе ће биолошким путем доћи крај, јер ће један од народа, знате, једноставно нестати.

Гзавије де Марнак, француски командант КФОР-а, 29. новембар 2007, "Танјуг"

Бржи од себе

Божидар Ђелић Стопа апсолутног сиромаштва у Србији преполовљена је у последњих пет година – са 13,3 пала је на 6,6 одсто. То показује да се Србија опоравља и нешто брже од наших очекивања.

Божидар Ђелић, потпредседник Владе, 29. новембар 2007, "ФоНет"

Женевска конвенција (за изборе)

Велимир Илић Кандидоваћу се из ината! Седну за сто Тадић, Коштуница и Динкић и о свему се договоре без нашег знања – Нова Србија је озбиљна странка да би дозволила да је понижавају.

Велимир Илић, председник Нове Србије, за ТВ "Студио Б", 29. новембар 2007, "Танјуг"

Јавља ми се прогноза (из Тадићеве главе)

Томислав Николић Први круг председничких избора биће одржан на Светог Јована, сазнао сам из извора блиских Борису Тадићу. [...] Био сам убеђен у такав сценарио [да ће избори бити 9. децембра]. Ја се разумем у озбиљну политику, али се не разумем у мешетарску, закулисану, у политику интереса: тадашњу прогнозу сам базирао на термину који је Борис Тадић био утаначио у својој глави. Онда је Тадић ушао свесно у преговоре са Коштуницом да помери изборе, а Коштуница је ушао у те преговоре да никада не буду одржани. И један и други су учинили све да избори не буду расписани за децембар.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 29. новембар 2007, "Вечерње новости"

Ђаволски добар

Чедомир Јовановић Не импресионира ме топлина његовог [Мишковићевог] загрљаја са специјалним тужиоцем када се води истрага о дуванској мафији, из које је он изузет, иако је био у њеном центру, нити чињеница да је био на пријему у БИА.

Чедомир Јовановић, шеф посланичког клуба ЛДП-а, 29. новембар 2007, "НИН"

Ђаволски добар

Чедомир Јовановић Разговарао сам са амбасадором Мантером. Питао ме је о српским тајкунима. Рекао сам да су им корени у Милошевићевој епохи, али да је већи проблем од тога што они те односе покушавају да задрже. Рекао сам амбасадору да треба да се види са Мишковићем, као што сам Јелку Кацину рекао да треба да разговара и са радикалима.

Чедомир Јовановић, шеф посланичког клуба ЛДП-а, 29. новембар 2007, "НИН"

Казнена експедиција

Џејмс Лајон Београд сада првенствено жели да продужи преговоре о статусу Косова. Посреди је игра живаца са Западом да би се испровоцирало негативно понашање косовских Албанаца како би се придобиле симпатије међународне заједнице за решење које је Србија нудила у преговорима. Очигледно, једна од политика Београда је стварање проблема у суседним државама.

Џејмс Лајон, аналитичар Међународне кризне групе, за "Глас Америке", 28. новембар 2007, "Б92"

Осећај за узбуркани филинг

Рада Трајковић Оно што је мене поразило – а информације о томе су незванично стизале и пре избора – јесте осећај да званични Београд као да је желео да ојача Тачија са још две општине. Неизласком Срба на изборе ојачао је и албански национални корпус, дајући им гласове које би Срби могли да освоје. [...] Понекад имам осећај као да је неко направио дил са Тачијем.

Рада Трајковић, потпредседница Српског националног већа за КиМ, 28. новембар 2007, "Недељни телеграф"

Пара има хаџија и за ситну жену

Бета Председник Србије Борис Тадић затражиће да се из владиног предлога Закона о председнику Републике бришу одредбе којима се супрузи председника дају одређене привилегије, сазнајемо у изворима блиским Председништву Србије.

Бета, о плати за супружника председника, 28. новембар 2007

Само једном се (председнички) љуби

Драган Марковић Палма Јединствена Србија тражи да Закон о председнику предвиди да свако ко се женио више пута не може бити кандидат за председника Србије – ако ви преварите породицу и супругу, а породица је стуб сваког домаћина, онда је за очекивати да ћете сутра преварити Србију.

Драган Марковић Палма, председник Јединствене Србије, 28. новембар 2007, "Шта радите, бре?" РТС-а

Женевска конвенција (за изборе)

Велимир Илић Видим од када је почела та трка да нас преслишавају малтене шта нам деца ручају, налазе нам неке тобожње рођаке, компромитују – док своје кандидате изузетно пуно скривају од јавности. Све ме то иритира да се кандидујем [на председничким изборима] и кандидоваћу се сигурно.

Велимир Илић, председник Нове Србије, 27. новембар 2007, "Шта радите, бре?" РТС-а

Пара има хаџија и за ситну жену

Томислав Николић Највероватније ћу бити изабран за председника Србије, али моја супруга неће користити право на плату као што прописује предложени закон о председнику Републике. Моја супруга не прима плату још од кад су деведесет треће године социјалисти проглашавали технолошке вишкове према томе ко им смета.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, о плати за супружника председника, 27. новембар 2007, "Политика"

Пара има хаџија и за ситну жену

Чедомир Јовановић Мислим да би то моја супруга одбила због обавеза... А морате и њу да питате, ја сам рекао да би одбила!

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, о плати за супружника председника, 27. новембар 2007, "Шта радите, бре?" РТС-а

 Шанса (макар) за Ратове звезда

Александар Боцан-Харченко Објективно рецимо да шансе за продор [на последњој рунди преговора Београда и Приштине] не постоје, али се веома надам да има шансе за напредак.

Александар Боцан-Харченко, руски представник у тројци Контакт групе, 26. новембар 2007, "Блиц"

Осећај за узбуркани филинг

Надежда Миленковић Можда је ово понајвише антисрпска кампања, ма колико то чудно звучало. [...] Шта је последица позивања људи да имају ту узбуркану емоцију? Последица ће бити да се између себе бију људи – неки који су довољно фрустрирани животом последњих двадесет година изудараће неистомишљенике, као што се то већ дешава.

Надежда Миленковић, креативни директор рекламних кампања, о кампањи , 26. новембар 2007, "Кључ" РТС-а

Најужи смисао

Милан Марковић Ми не можемо одвојити политику од политичких странака и мислим да је то свима јасно и не треба да се правимо као да је политика одвојена од политичких странака. У већини земаља уопште није пракса да се након избора на неку јавну функцију подноси оставка на страначку функцију. Према томе, не видим разлога зашто би Србија сада била нешто посебно у односу на свет.

Милан Марковић, министар за државну управу и локалну самоуправу, за скупштинском говорницом, 26. новембар 2007, "Б92"

Од (историјског) Авноја до (ЛБГТ) војске

Биљана Србљановић Наша геј-лезбејска сцена окупља жене и мушкарце храбрије и одважније од сваке српске војске.

Биљана Србљановић, драмски писац, 26. новембар 2007, "Queeria.com"

Женевска конвенција (за изборе)

Нада Колунџија Избори нису рат, па да у рату – поред другог рата – не треба почињати нови рат.

Нада Колунџија, шеф посланичког клуба ДС-а, 25. новембар 2007, "Упитник" РТС-а

Ђаволски добар

Теофил Панчић Не знам ја шта Чеда ради у животу, немам појма, али када видим ко га напада, ја за почетак станем на његову страну, док ме неко не демантује. Дакле, док ме неко не демантује неким сувислим доказима, а не тиме да је Чеда, како оно беше, пио шампањац и купао се у базену. Јебо вас шампањац и јебо вас базен.

Теофил Панчић, колумниста "Времена", 23. новембар 2007, "Пешчаник" Радија "Б92"

Волим патријарха више и од Пешчаника!

Мирко Ђорђевић Патријарх то свакако није заслужио, а и најновије манипулације са његовом болешћу забрињавају. То што га је посетио митрополит Амфилохије је у реду, он је најстарији члан Синода, али одједном су ту и председник владе Коштуница и академик Матија Бећковић. Људи се питају у какву ситуацију је стављен патријарх.

Мирко Ђорђевић, "искрени верник и искрено грађански оријентисан човек", 23. новембар 2007, "Пешчаник" Радија "Б92"