Извештај као мучење

Расим Љајић Неко не говори истину – или сви ми заједно или господин [Ерик] Розентал.

Расим Љајић, министар за рад и социјалну политику, приликом посете Специјалном заводу у Стамници, о извештају , 17. новембар 2007, "Б92"

Још нам само (филмске) але фале

Чедомир Јовановић Ови преговори су у мртвом углу не због тврдоглавог инсистирања Албанаца, него због тога што смо ми долутали до Хонгконга – и још само Кинг Конг недостаје.

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, 17. новембар 2007, "Политика"

Говорна вежба на неслободну тему

Чедомир Јовановић Сигуран сам да је љубав Коштунице према законима већа од његових личних емоција према мени и да је иједно слово од томова неистина или афера, које су пратиле мој рад, или Зоранов [Ђинђића] рад или рад наше владе, истинито он не би пропустио прилику да се са нама обрачуна.

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, 17. новембар 2007, "Политика"

Говорна вежба на неслободну тему

Загорка Голубовић Једини који ценим од [Коштуничиних] 'раних радова' је књига о вишепартизму коју је написао са Костом Чавошким. Али, Коштуница је и са Ратком Марковићем писао о самоуправљању. И то врло похвално, и на начин како нисам писала ја и такозвани 'праксисовци', јер смо ми ту врсту самоуправљања критиковали. Када су ме 6. октобра из Би-Би-Сија из Лондона звали и питали шта мислим о Коштуници, пошто је постао председник, а чули су ваљда да смо били колеге и радили заједно, ја сам рекла да је то добар избор јер је Коштуница могао да победи Милошевића, али више због тога што се није знало много какав је његов идеолошки профил. Ђинђић је био толико стигматизован да није могао победити. Тада сам рекла како мислим да је Коштуница демократа, како знам да је националиста, али умерен, знам да је побожан, али не клерикалан. Нажалост, погрешила сам.

Загорка Голубовић, антрополог, 17. новембар 2007, "Данас"

Говорна вежба на неслободну тему

Мирко Ђорђевић Кад упоредите говоре премијера Коштунице и говоре или саопштења неких владика, видећете да је то једна иста лексика. Делује све тако, кажу многи – и не претерују по мом мишљењу – као да је господин Коштуница члан Светог архијерејског синода, а митрополит Амфилохије министар унутрашњих послова. Тренутно Црква диктира спољну политику у болном тренутку одређивања статуса Косова.

Мирко Ђорђевић, публициста који се бави проучавањем религије, Мост радија Слободна Европа, 17. новембар 2007, "Данас"

Како зарадити неки динар (макар за једну шећерану)

Чедомир Јовановић Тачно је да је Миодраг Костић купио три шећеране, али је тачно и да су поред њега то урадили Грци и неки други људи, да је то била ситуација у којој сте могли и ви да се појавите и да кажете четири динара или долара ако је он понудио три.

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, 17. новембар 2007, "Политика"

Прошлост која се не брише

Томислав Николић Александру Јерков [посланика ЛСВ-а] не бих волео ни за снајку да ми је неко предложи. Њене тесне фармерице показују квалитете који нису битни за народног посланика!

Томислав Николић, шеф посланичког клуба СРС-а, када је Александра Јерков склонила књигу Војислава Шешеља "Афера Хртковци и усташка курва Наташа Кандић" са скупштинске говорнице, 16. новембар 2007, "Блиц"

Мобилизација кандидата

Вук Драшковић Ако би се, чудом неким, јавио леп, паметан и млад човек, као што је Христос био и нашао 12 људи, онаквих, какве је он онда био окупио, и ако би зашли међу овај хришћански српски народ, проповедајући баш оно што је Христос са апостолима проповедао, никада не би прескочили цензус у данашњој Србији.

Вук Драшковић, председник СПО-а, на промоцији књиге "Мета" у Сомбору, 15. новембар 2007,

Истакнути се нарочито истичу

Бајрам Омерагић Кад истакнете некога на листу, онда је то истакнути правник.

Бајрам Омерагић, посланик Листе за Санџак, о листи кандидата за Уставни суд, 15. новембар 2007, "Време"

Добри човек из Обреновца

Владан Батић Моја улога је незахвална, ја нити желим да будем неко ко је злочест, демагог или лицемер, не желим ни да оптужујем садашњег министра правде – али ситуација у правосуђу је потпуно анархична и хаотична.

Владан Батић, бивши министар правде, 15. новембар 2007, "Реците народу" ТВ "Фокс"

Вишак патриотизма (у теорији и пракси)

Желимир Жилник У Србији је на делу дивљи национализам, који је заменио комунизам. Ми смо друштво које је подложно плесни. Код нас свака ствар која се добро идеолошки упакује постаје веровање, и то веровање по цену уништења.

Желимир Жилник, режисер, 15. новембар 2007, "Бета"

Како зарадити неки динар (макар за једну шећерану)

Ивица Дачић Идем у кладионицу, наравно. Кладионица је посао као и сваки други и ја том радном задатку приступам максимално озбиљно.

Ивица Дачић, председник СПС-а, 15. новембар 2007, према "Газети"

Прошлост која се не брише

Оливер Дулић Чим сам сазнао да се књиге продају, сишли су из службе обезбеђења и реаговали су на, по мени, једини могући начин, а то је да се народни посланици замоле да такве ствари не раде. Ако су књиге делили, ми не можемо да их спречимо. Као што је срамотан и сам назив те књиге. То је језик прошлости, то је језик који је упропастио Србију и посвађао је са светом, који је раширио мржњу, ванвременски језик, који данас поново постаје актуелан јер је актуелно суђење Војиславу Шешељу.

Оливер Дулић, председник Скупштине, о књизи Војислава Шешеља "Афера Хртковци и усташка курва Наташа Кандић", 14. новембар 2007, "Б92"

Жеље, поздрави и упутства за гласање

Ивица Дачић Нећу купити књигу јер нисам куповао ни оне књиге које је Шешељ писао против Слободана Милошевића. Желим Шешељу да победи Хашки трибунал како је то урадио Слободан Милошевић.

Ивица Дачић, шеф посланичког клуба СПС-а, 14. новембар 2007, "Бета"

Жеље, поздрави и упутства за гласање

Ивица Дачић Ужасно ме нервира кад нека странка хоће партизанске гласове а себе другачије декларише. То није проблем њихов, већ оних који за њих гласају. Не могу ја да изигравам у Скупштини Саву Ковачевића и Бошка Буху а да неко из партизанских породица гласа за четничке војводе.

Ивица Дачић, шеф посланичког клуба СПС-а, о "идеолошком сукобу" са СРС-ом, 14. новембар 2007, "Проблем" ТВ "Студија Б"

Мобилизација кандидата

Велимир Илић Много сам размишљао и анализирао. Слаби су нам кандидати и мора да се појави неки добар, па ћу морати ја да се кандидујем. Најављени кандидати су без резултата у било ком послу, ништа нису направили у својој политичкој каријери а обављали су највише државне функције. Ради се о трећем политичком ешалону – сећам се, Тома Николић је био други ешалон у СРС-у, Борис [Тадић] је био можда пети у ДС-у.

Велимир Илић, председник Нове Србије, 14. новембар 2007, "ФоНет"

Ни мрак не сме да вас прогута!

Бајрам Омерагић Обавештавам јавност да зна ко ће бити одговоран ако се мени нешто деси. Омеровић [Мехо, посланик СДП-а Расима Љајића] ми је малочас рекао да пазим шта причам јер ми ово није Нови Пазар и може ми се лако десити да ме прогута мрак.

Бајрам Омерагић, посланик Листе за Санџак Сулејмана Угљанина, 14. новембар 2007, "Ало!"

Ни мрак не сме да вас прогута!

Милутин Мркоњић Господине Омерагићу, нико не сме да вас бије!

Милутин Мркоњић, потпредседник Скупштине, посланику Листе за Санџак, 14. новембар 2007, "Данас"

Улога килота у одређивању пола родитеља

Александар Тијанић Вероватно неко жели да покаже да је тата над медијским системом Србије. 'Ајде да видимо да ли је то тата или мама – на Врховном суду Србије ћу питати да ли је тај који је то урадио тата или мама?! Тражићу да скине гаће па да тачно видим да ли је тата или мама, на Врховном суду. [...] Могу ли да кажем килоте или нешто друго? Морате знати да је то народни израз, традиционални народни израз. [...] Извињавам се поново што сам прејако користио народни израз.

Александар Тијанић, генерални директор РТС-а, на скупштинском Одбору за културу и информисање, о тужби против Радиодифузне агенције, 14. новембар 2007, "Шта радите, бре?" РТС-а

Како зарадити неки динар (макар за једну шећерану)

Александар Тијанић Ево доказ да не кријем плату. Ја зарађујем месечно, како који месец, између 200 и 220 хиљада динара. Прилична плата за српске услове, али сматрам да би на било којој приватној телевизији зарађивао 10 пута више. Према томе, сматрам да са мојим учинком дајем новац РТС-у. Зашто то радим? Зато што сам емотиван човек.

Александар Тијанић, директор РТС-а, 14. новембар 2007, "Б92"

Прошлост која се не брише

Милорад Мирчић Председница Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић јесте курва локалног карактера, али је показала и доказала да може да буде у рангу курви као што су Војислав Коштуница и Карла дел Понте.

Милорад Мирчић, потпредседник СРС-а, о књизи Војислава Шешеља "Афера Хртковци и усташка курва Наташа Кандић", 13. новембар 2007, "Курир"

Републику Српску за Бамбиленд (повољно)

Срђан Миливојевић Мислим да господину Кецмановићу треба поклонити примерак Устава Републике Србије, који је иначе писан ћирилицом. Уколико не зна ћирилицу, има и латинична верзија. У преамбули Устава пише да је Косово саставни и неотуђиви део Србије. Време кад су харале политичке снаге које су мењале Пећку патријаршију за Бамбиленд, а Високе Дечане за џип Вилијема Вокера, давно је иза нас.

Срђан Миливојевић, посланик ДС-а, 13. новембар 2007, "Курир"

Мобилизација кандидата

Драган Марковић Палма Седамдесет одбора из целе Србије затражило је да будем кандидат за председника Србије на предлог грађана који живе у тим општинама. Ја ћу покушати да их убедим да се не кандидујем, али мораћу да поштујем одлуке већине.

Драган Марковић Палма, председник Јединствене Србије, 13. новембар 2007, "Б92"

Истакнути се нарочито истичу

Зоран Красић Скупштинска листа је боља – осморица кандидата су ми кућни пријатељи, па ви из ДС-а размислите о томе, зато нећу да говорим поименично ни о једном кандидату.

Зоран Красић, посланик СРС-а, о листи кандидата за Уставни суд, 13. новембар 2007, "Политика"

Још нам само (филмске) але фале

Душан Јањић Русија се враћа на Балкан, али није јасно зашто Србија мора да буде у првим редовима борбе за обнову хладног рата. Нити ће до њега доћи, нити ће Русија због нас заратити с Американцима. А то што се Тадић и Коштуница приближавају у анти-НАТО реторици само говори да је све мање интерне демократије у Србији, те да се сарадња међу њима не заснива на контроли власти између премијера и председника, већ на неким другим интересима.

Душан Јањић, директор Форума за етничке односе, 12. новембар 2007, "Дневник"

Републику Српску за Бамбиленд (повољно)

Ненад Кецмановић У најмању руку на све што добију Албанци у Србији имају право и Срби у БиХ. Кажем 'најмање' јер су Срби у БиХ и до распада СФРЈ били конститутивни народ, а Албанци национална мањина. А ако је садашња 90-процентна концентрација Албанаца на Космету аргумент за међународну заједницу, зашто исти аргумент не би било и актуелних 90 процената Срба у РС. Ако је то последица етничког чишћења на једној страни онда ваљда ни на другој страни није последица етничког туризма.

Ненад Кецмановић, професор Факултета политичких наука у Београду, 12. новембар 2007, "Глас јавности"

У корист наше штете

Чедомир Антић Не треба заборавити ни то да је, за разлику од Милошевића, Шешељ непрекидно говорио управо оно што су противници Србије желели да чују. Ако он као потпредседник Владе каже да Албанаца у случају напада НАТО-а на СРЈ неће бити, онда је то просто унапред признање и најава операција које су довеле до исељавања Албанаца. На суду је да све те ствари раздвоји и да Шешеља, ако за то има доказа и чињеница, осуди за оно што он јесте био, а не за идеологију коју је јавно казивао и којом је више штете нанео српском народу и држави него било ко други.

Чедомир Антић, историчар, 11. новембар 2007, "Дневник"

Судба клета

Драгољуб Мићуновић Затекли смо такво стање и прихватили га.

Драгољуб Мићуновић, председник Политичког савета ДС-а, на констатацију "да је жестоко нападао 'феудализацију' јавних предузећа", 11. новембар 2007, "Политика"

Мобилизација кандидата

Вук Драшковић Недавно сам својим младим колегама из странке рекао: 'Да су ми ваше године, тргови у Србији не би били пусти'. Завршили бисмо започето. Мени се данашња Србија привиђа као клетва бачена на све моје идеале.

Вук Драшковић, председник СПО-а, 09. новембар 2007, "Курир"

Вишак патриотизма (у теорији и пракси)

Светлана Лукић Иван [Чоловић, антрополог] је једном рекао да је његов једини проблем са такозваном другом Србијом то што је сувише патриотска.

Светлана Лукић, ауторка "Пешчаника", 09. новембар 2007, Радио "Б92"

Вишак патриотизма (у теорији и пракси)

Латинка Перовић Србија је једна веома запуштена земља у којој не функционишу институције, која је веома удаљена од сваког појма правне државе. [...] Ја мислим да је та политика доживела фактички слом управо сада, отварањем питања Босне. Европи је постало јасно да територијалне претензије Србије, иако је изнурена, иако је платила тако страшан цех, још увек постоје. Не видим да је неко у Србији спреман да учествује у петом рату, али очекујем унутрашњи хаос и пропадање које може бити врло опасно и за стабилност целог региона. Демократска маска је пала са клеронационалистичких лидера.

Латинка Перовић, историчар, у Сарајеву, 09. новембар 2007, "Пешчаник" Радија "Б92"

 Извештај као мучење

Ерик Розентал Апсурдно је рећи да је извештај уперен против Србије. Моја организација се бави људским правима и бави се особама ометеним у развоју у целом свету. Радимо у 23 земље, урадили смо извештаје за Румунију, Турску, Аргентину...

Ерик Розентал, директор Организације за заштиту права особа ометених у развоју, о извештају , 15. јануар 2007, "Б92"

 Извештај као мучење

Војислав Коштуница Посебно су тенденциозне и злонамерне оптужбе да се мучење користи под видом лечења деце и да је реч о логорима за децу, а не о социјалним установама. Сведоци смо да се систематски води пропаганда како је Србија захваћена фашизмом, иако сваки грађанин наше земље осећа најдубље огорчење и према фашизму и према фашистима који су побили стотине хиљада невиних припадника нашег народа. Сада су дошли на ред логори за беспомоћну децу, а тренутак у ком се све то дешава није случајно изабран.

Војислав Коштуница, председник Владе, саопштење за јавност, о извештају , 15. јануар 2007, "Б92"

 Извештај као мучење

Изјаве.нет Ако је то логор смрти и ако се деца злостављају, није нам место на слободи. Ако се иједна чињеница докаже из навода те организације, нама је место у затвору и неће нам тешко пасти.

Мирјана Чабрић, директорка дома "Колевка" из Суботице, о извештају , 15. јануар 2007, "Б92"