Голгота демократа (и радикала) и васкрс напредњака

Војислав Шешељ То уопште није био интерес Демократске странке. Њима је био интерес да дође до раскола, да ми ове избацимо и да их они дотуку, у земљу укуцају. А не да их једва дочекају, заспу новцем, привилегијама, публицитетом и униште сами себе. Е, то је оно што је ирационално, и због тога је Тадић један од најглупљих политичара који се икада појавио на српској политичкој сцени. Он је сам себе уништио, упропастио. Он је сам свог гробара створио, политичког.

Војислав Шешељ, председник СРС-а, о расколу у СРС-у и стварању СНС-а, „СНС: Почетак - 2008.“ на ТВ N1

Како се калио монструм

Борис Тадић Николић је [2012] победио само за 70.000 гласова, и то је променило ток историје. Да сам ја добио те изборе, данас бисмо причали о томе да сам ја, као председник Србије и политички лидер Демократске странке, демонтирао то зло које је представљала шовинистичка Србија кроз име СРС, учинио да сви битни политички чиниоци буду за ЕУ и нико не би говорио о монструму Српске напредне странке. Али, тај монструм је настао након 2012. године.

Борис Тадић, бивши председник Србије (2004-2012), у документарном филму БИРН-а „СНС: Почетак - 2008.“, ТВ N1

Како нам се догодио Вучић

Борис Тадић Ја нисам формирао Српску напредну странку већ Томислав Николић. Ја сам као председник тада владајуће странке, наравно, вршио тотални притисак на своју опозицију и желео да промене политику у складу са мојим уверењима и начелима, што свака власт на свету ради.

Борис Тадић, бивши председник Србије и Демократске странке, негирајући да је убедио Томислава Николића да напусти СРС, „СНС: Почетак - 2008.“ на ТВ N1

Памтим Геншера и радо га се сјећам

Стјепан Месић Ја сам [Геншеру] објаснио да ће рат у Словенији бити кратак, да ће бити крвав у Хрватској, да ће бити бруталан у Босни и Херцеговини, а да ће се на крају и Србија купати у крви. [...] Уместо 15 минута, колико смо требали бити, остали смо 4 сата и ја сам му објаснио да је сада једини излаз да конститутивни елементи Федерације прогласе самосталност, пре свега, Словенија и Хрватска.

Стјепан Месић, некадашњи председник Председништва СФРЈ, о тајном сусрету са немачким министром спољних послова 1991. године, Радио „Слободна Европа“