Смрзавање у крематоријуму

Ружица Ђинђић Суд је, у овим политичким околностима и политичким притиском којем је био изложен, показао да може независно судити и одолети покушајима да се на њега утиче. Они који су починили тај злочин добили су казну коју заслужују.

Ружица Ђинђић, удовица убијеног премијера, за "Франкфуртер алгемајне цајтунг", на пресуду за убиство премијера Зорана Ђинђића, 26. мај 2007, "Танјуг"

Нож, погача и извињење (не рачунајући берзу)

Ненад Чанак Лепо је што је г. Дулић лекар, али у једном периоду наше историје лекари су играли изузетно значајну улогу у животу Србије и Срба уопште – причало се да психијатри воде политику, а следе их пацијенти. Пошто је г. Дулић ортопед, сматрам га својим председником

Ненад Чанак, шеф посланичке групе Војвођански посланици, у Скупштини Србије, 22. мај 2007, РТС

Незванични непријатељ

Урсула Пласник Аустрија подржава Ахтисаријев предлог решења будућег статуса Косова зато што је званични Беч пријатељ Србије.

Урсула Пласник, министар иностраних послова Аустрије, 26. мај 2007, "Танјуг"

Ко се Сабље лати...

Душан Михајловић Могу једино да додам оно што сви виде после пресуде, а то је чињеница да је полиција обавила добро свој посао када су јој у 'Сабљи' дате одрешене руке. Иронија је да им се нико није за то захвалио и да прави јунак те драме лежи у Хагу без средстава за своју одбрану. А о накнадној памети многих, стању српског друштва и томе да ли нам треба нова 'Сабљетина' или 'Скалпел', нека просуде сами читаоци вашег цењеног листа.

Душан Михајловић, министар полиције у време Ђинђићевог убиства, 26. мај 2007, "Блиц"

Радикална нормалност

Томислав Николић Ако мене лично питате, Зоран Ђинђић, не само сада, већ никада не би требало да има улицу са својим именом, мада се сви труде да то докажу, па и судије Специјалног суда у пресуди наводе да је био визионар и уводио демократију. Нажалост, ако донесу такву одлуку, мораћу да се селим пошто живим на Булевару АВНОЈ-а, јер себи никад не бих дозволио да живим у улици која носи Ђинђићево име. Иселићу се у неку нормалну улицу. Али да не сазнају где живим, јер ће и тој улици дати неко име, рецимо Божидара Ђелића.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 26. мај 2007, "Дневник"

Смрзавање у крематоријуму

Ната Месаровић Нисам знала ко је Улемек, али када сам прочитала начин на који је то дело извршено, смрзла сам се. Описано је како је Улемек све постројио, а полицајац са сломљеном вилицом стоји у ставу мирно и пита Улемека да ли може да напусти строј и да оде код лекара да му укаже помоћ.

Ната Месаровић, председница судског већа и у процесу против Милорада Улемека Легије за пуцњаву у "Ступици", на пресуду за убиство премијера Зорана Ђинђића, 25. мај 2007, "Блиц"

Смрзавање у крематоријуму

Добривоје Радовановић Не делим мишљење да иза убиства премијера стоји нека тешка политичка завера. Мислим да је тај наркомански клан, заједно са делом ЈСО, био довољно снажан да убије премијера. За то није била потребна нека моћ, с обзиром на то да су јавна и тајна полиција огрезле у јавашлуку. За то би морали да одговарају руководиоци тих служби, али и неки политичари из премијеровог блиског окружења.

Добривоје Радовановић, декан Факултета за специјалну едукацију, на пресуду за убиство премијера Зорана Ђинђића, 25. мај 2007, "Блиц"

Ко се Сабље лати...

Зоран Живковић Смењују се, пензионишу и хапсе људи који су изнели 'Сабљу'. Паралелно с тим, имате начелника београдског СУП-а, који прво буде послат за саветника у Куршумлију, а онда ухапшен за нешто, ако је тачно, због чега бих га ја одликовао. А није тачно...

Зоран Живковић, бивши премијер, 25. мај 2007, "Реплика" ТВ "Б92"

Српски хаику

Чедомир Јовановић Ова влада је блиска Ђинђићевој политици исто толико колико је Војислав Коштуница могао да разуме Зорана Ђинђића.

Чедомир Јовановић, 25. мај 2007, према "Куриру"

Српски хаику

Ратко Божовић Радикали халабучно наступају јер имамо глувонему критичку јавност која им то дозвољава.

Ратко Божовић, социолог, 25. мај 2007, "Шта радите, бре?" РТС-а

Док је било Тита, било је и шита

Изјаве.нет Тито је волео секс, дрогу и рокенрол, такви смо и ми. Зато га и поштујемо.

Борис Додић, председник мотористичког клуба "Орао" из Марибора, у посети "Кући цвећа", 25. мај 2007, "Бета"

Док је било Тита, било је и шита

Ненад Чанак Онима који поштују грегоријански календар честитам Дан младости.

Ненад Чанак, током скупштинске расправе о изменама Закона о кривичном поступку, 25. мај 2007, "ФоНет"

Нож, погача и извињење (не рачунајући берзу)

Александар Вучић Избор Оливера Дулића за председника Скупштине довео је до највећег пада Београдске берзе у историји, али то ни у једном медију нисте могли да прочитате.

Александар Вучић, генерални секретар СРС-а, 24. мај 2007, "Судар" ТВ "Пинк"

Седам дана после рока

Ивица Дачић Милутин Мркоњић покушава да ме спречи зато што зна шта ћу рећи, а желим у име свих посланика да му честитам 65. рођендан. [...] Имам 20 минута, искористио сам 5 и могу још 15 минута да вас хвалим и да причам одисеју и епопеју о вама...

Ивица Дачић, шеф посланичке групе СПС-а, на седници Скупштине, 24. мај 2007, "Политика"

Смрзавање у крематоријуму

Ненад Вукасовић Имао сам утисак да је мало фалило да, када је говорила о лику и делу Зорана Ђинђића, судија Месаровић заплаче. Ваљда је и на тај начин желела да прикаже своју приврженост особама на галерији. Показано је да зграда Специјалног суда није и не може да буде атинска гора, ни римски форум, већ је постала крематоријум за право.

Ненад Вукасовић, бранилац Звездана Јовановића, на пресуду за убиство премијера Зорана Ђинђића, 24. мај 2007, "Политика"

Радикална нормалност

Александар Вучић Ови који прелепљују улицу Зорана Ђинђића – ти треба да иду у апс, ако већ не могу да буду побијени јер видим да је некима мало 40 година и што нема смртне казне. Пошто сам за то да се поштују правни принципи, обавештавам вас да и даље чекам полицију да дође да ме ухапси [због показивања плаката с 'Улицом Ратка Младића'] – иначе ћу, до краја живота, на најгори могући начин да гоним Владу Србије што ме вечерас нису ухапсили а јесу неке који су то урадили на улици.

Александар Вучић, генерални секретар СРС-а, 24. мај 2007, "Судар" ТВ "Пинк"

Радикална нормалност

Драган Шормаз Ја сам живео у Булевару Авноја и када сам у назнаци чуо да ће градска власт да промени име у Улицу Зорана Ђинђића, ја сам се одселио у другу улицу.

Драган Шормаз, посланик ДСС-а, 24. мај 2007, "Судар" ТВ "Пинк"

Дубинска сарадња

Ивица Дачић Сарадња између оних који су се до јуче нападали цвета. Све сам у животу прошао, али нисам видео да се неко тако напрасно заљуби. Напрасно сте се заљубили једни у друге иако код вас нема принципијелне сагласности ни око чега, Европске уније, Хага...

Ивица Дачић, шеф посланичке групе СПС-а, у Скупштини Србије, 23. мај 2007, "Данас"

Нож, погача и извињење (не рачунајући берзу)

Томислав Николић Председник Скупштине не може да буде лекар, посебно не онај који у руци држи нож.

Томислав Николић, шеф посланичке групе СРС-а, 23. мај 2007, "Глас јавности"

Седам дана после рока

Милутин Мркоњић Теже ми је било ових седам дана него цела обнова земље.

Милутин Мркоњић, о свом председавању Скупштином Србије, на седници Скупштине, 23. мај 2007, РТС

Смрзавање у крематоријуму

Владимир Беба Поповић Пресуда окривљенима за убиство премијера Зорана Ђинђића је непотпуна и политичка. Организатори и инспиратори тог убиства данас нису били у Устаничкој, него су се шепурили у Немањиној седећи у Зорановој столици у коју су једино могли да уђу када су њега убили. Чињеница да им то дозвољава странка Зорана Ђинђића, на челу са особом која се представља његовим наследником, није довољан алиби пред милионима грађана који то одлично виде.

Владимир Беба Поповић, бивши шеф Бироа за комуникације Владе Србије, на пресуду за убиство премијера Зорана Ђинђића, 23. мај 2007, "Бета"

Смрзавање у крематоријуму

Чедомир Јовановић За нас истина о 12. марту не може да се заврши осуђивањем Легије, Змије, Будале... већ судским санкционисањем политичке позадине овог убиства. Убиством Ђинђића онемогућен је даљи демократски развој нашег друштва у коме живимо, а на власт су враћени Милошевићев систем вредности и његови наследници.

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, на пресуду за убиство премијера Зорана Ђинђића, 23. мај 2007, "Бета"

Радикална нормалност

Драган Тодоровић Као што постоје људи који су иницирали промену имена Булевара АВНОЈ-а у Булевар Зорана Ђинђића, тако постоје и грађани који мисле да та улица треба да носи неко друго име. Претпостављам да су они који су то урадили били заинтересовани да једна тако лепа и велика улица у Београду добије име човека који се борио за српске интересе.

Драган Тодоровић, посланик СРС-а, 23. мај 2007, "Данас"

Српски хаику

Александар Вучић Мрак најгушћи пред свитање, зора се ближи, слобода је све ближа Србији, а ви генерала Младића нећете ухватити.

Александар Вучић, на седници Скупштине, 23. мај 2007, "Бета"

Српски хаику

Оливер Дулић Политика моје странке је да се инсталирају нови људи који немају терет прошлости.

Оливер Дулић, 23. мај 2007, "Глас јавности"

Милов напријед

Мило Ђукановић Оно што се ових дана догађало у парламенту Србије, још убедљивије уверава грађане Црне Горе да су поступили исправно, када су на референдуму одлучили о државној самосталности Црне Горе.

Мило Ђукановић, председник ДПС-а Црне Горе, за подгоричке "Вијести", 22. мај 2007, "Бета"

Милов напријед

Владан Батић Јасно је да је Црна Гора кренула напред, а да се Србија вратила у деведесете.

Владан Батић, председник ДХСС-а, 22. мај 2007, "Данас"

Шећер за дијабетичара

Изјаве.нет Ово је био лош месец за људска права у Европи, јер је Србији дозвољено да отпочне шестомесечно председавање Саветом Европе. [...] Европа, наравно, мора Србији да 'заслади' решење за Косово. Али моментална обнова преговора представљала би приступ искључиво са шаргарепама, без иједног штапа, што би угрозило кредибилитет саме ЕУ.

Наташа Кандић и Мабел ван Орање, директорка Фонда за хуманитарно право и један од директора Института за отворено друштво, за пакистански "Дејли тајмс", 22. мај 2007, "Политика"

Дубинска сарадња

Драган Ђилас Хајде да сарађујемо по дубини, а не да свако прави своју малу прћију.

Драган Ђилас, министар без портфеља, 22. мај 2007, према РТС-у

Дубинска сарадња

Андреја Младеновић То што сам ја Божидара Ђелића назвао Карићевим благајником било је више фигуративно.

Андреја Младеновић, портпарол ДСС-а, 22. мај 2007, "Прес"

Нож, погача и извињење (не рачунајући берзу)

Оливер Дулић Искрено се извињавам што сам рекао да за биографију Радета Обрадовића [ДСС] није добро да седи за истим столом са представницима радикала и социјалиста. Без обзира на политичку атмосферу која је владала тих дана, ја сам погрешио.

Оливер Дулић, пре избора за председника Скупштине Србије, 22. мај 2007, РТС

"Корила коза овцу"

Ненад Чанак Што се тиче Ненада Опачића, ја морам рећи да ви имате перут, а и смрде вам ноге. То отприлике има везе са дискусијом колико и Ненад Опачић са оним што сам ја говорио о гласању у овој Скупштини. Повредио сам пословник јер сам говорио о личним особинама – ја се извињавам г. Тодоровићу, ја се извињавам његовој коси.

Ненад Чанак, шеф посланичке групе Војвођански посланици, посланику СРС-а Драгану Тодоровићу, заседање Скупштине, 22. мај 2007, РТС

"Корила коза овцу"

Томислав Николић Молим посланике СРС-а да се уздају у моје искуство кад кажем да не треба полемисати са г. Чанком. То вам кажем као сељачко-радничко дете – да би се нешто угојило морате да га храните; ако не храните г. Чанка, он ће бити принуђен да се озбиљно бави политиком а не да полемише с радикалима. Мени је прихватљиво да се г. Чанак служи било ком методом да би прикупио гласове, само да овца не кори козу. [...] О томе да ли сте ви оставили неке неугодне мирисе када сте одлазили с говорнице – нисам видео да сте се пожалили на мирис, то је остало после вас.

Томислав Николић, шеф посланичке групе СРС-а, заседање Скупштине, 22. мај 2007, РТС

Српски хаику

Ивица Дачић Милошевић је умро, а ја још нисам.

Ивица Дачић, 22. мај 2007, на седници Скупштине, 22. мај 2007, "Танјуг"

Српски хаику

Рајко Ђурић Ја никога не могу да мрзим, јер сам по вокацији песник: када бих мрзео, не бих могао песме да пишем.

Рајко Ђурић, посланик Уније Рома, на седници Скупштине, 22. мај 2007, РТС

Несигурна кућа за мушкарце

Александар Апостоловски Због женских резултата у последње време, међу овдашњим клонулим јуначинама, тражи се осветнички одговор: зашто оне боље пливају кроз транзицију? Да ли због мушке несигурности ничу сигурне женске куће? Кад оперем судове и усисам кућу, радо ћу вам одговорити и на то питање.

Александар Апостоловски, новинар, 22. мај 2007, "Политика"

Први међу неједнакима

Вук Јеремић Ко год да одустане од Косова, посредно или непосредно, истог ће тренутка и заувек изгубити могућност да управља овом земљом с демократским мандатом.

Вук Јеремић, министар иностраних послова Србије, за лондонски "Фајненшел тајмс", 21. мај 2007, "Бета"

Први међу неједнакима

Велимир Илић Ако преживимо Косово, трајаћемо четири године.

Велимир Илић, министар за инфраструктуру, 21. мај 2007, "Прес"

Дубинска сарадња

Борис Тадић Не сматрам оправданим да партија Војислава Коштунице и даље контролише МУП и тајну службу јер тако неће доћи до одлучујућих промена у стварима које су довеле до прекида преговора с ЕУ. То је био највећи проблем при преговорима о новој влади. Ја могу ући у компромисе у персоналним питањима, али не у питањима политичког основног правца Србије, а то јесте и остаје чланство у ЕУ.

Борис Тадић, председник Србије и ДС-а, за немачки "Франкфуртер алгемајне цајтунг", 21. мај 2007, "Глас јавности"

Дубинска сарадња

Чедомир Јовановић Демократе су ту [у новој Влади], али их ја не видим. Нећу да се бавим ДС-ом, ми не видимо своју шансу у обрачуну са њима. Не помињем ДС јер они примају облик суда у којем се налазе – да сам ја председник Владе они би функционисали океј.

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, 21. мај 2007, "Поглед с Авале" ТВ "Авале"

Извињење бирачима због евентуалних неугодности

Војислав Коштуница Избор Томислава Николића за председника парламента довео је ДСС у помало неугодан положај.

Војислав Коштуница, председник ДСС-а, 21. мај 2007, РТС

Висока јасност

Вук Јеремић Стварно мислим да висина није пресудна у овом послу и да ћу довољно јасно заступати наше ставове.

Вук Јеремић, министар спољних послова, на констатацију да му "спочитавају и висину", 21. мај 2007, "Курир"

Несигурна кућа за мушкарце

Душан Станојевић Повећање цене услуге за присуство оца на порођају [са 7 на 15 хиљада динара] требало би да отера очеве из сале за порођаје, јер се у ГАК–у дневно породи око двадесет жена, што подразумева и присуство 20 очева, и изазива непријатност код лекара.

Душан Станојевић, в.д. директора клинике Народни фронт, 21. мај 2007, ТВ "Б92"

Први међу неједнакима

Војислав Коштуница У целокупној европској историји до сада није било примера да једна држава уступа 15 одсто своје територије зарад било какве врсте уступака и награда. Када би тако нешто било корисно, добро и могуће, верујем да би се неко и пре нас сетио да то уради.

Војислав Коштуница, председник Владе Србије, за "Танјуг", 20. мај 2007, "Политика"

Дубинска сарадња

Велимир Илић За неколико дана ја ћу одредити нове директоре у 'Путевима' и 'Железници'. То морају бити моји људи. Са осталим странкама у коалицији постићи ћемо договор око поделе функција и у осталим јавним предузећима. Морамо мало да растеретимо Г17, јер су оптерећени са превише ресора...

Велимир Илић, министар за инфраструктуру, 19. мај 2007, "Прес"