Британски смисао за компромис

Џеф Хун Предлози нису задовољили највећи број захтева обеју страна. Влада Косова мора да прихвати континуиран и свеобухватан међународни надзор, а српска влада мора да прихвати губитак Косова.

Џеф Хун, британски министар за Европу, ауторски текст, 31. март 2007, "Блиц"

Јединица из владања

Владан Батић Уколико ДС уђе у владу са земунским кланом и овчарско-кабларском мафијом Велимира Илића, ми ћемо бити најжешћи противници ДС.

Владан Батић, председник ДХСС-а, конференција за новинаре, 31. март 2007, "Данас"

Уметност немогућег

Светозар Чиплић Не може се говорити о томе да се Србија после такве одлуке Владе нашла у некој врсти диктатуре, али се у јавности може стећи утисак да се можда клизи ка диктатури. Не бих ово стање називао стањем диктатуре, јер ова влада формално није крива за то што је још увек на власти.

Светозар Чиплић, судија Уставног суда Србије 31. март 2007, "Дневник"

Уметност немогућег

Владан Батић Коштуница је доношењем уредбе извршио државни удар.

Владан Батић, председник ДХСС-а, конференција за новинаре, 31. март 2007, "Данас"

Ода радости Европе

Бојан Суђић Наша идеја била је да крај концерта обележимо финалом из Бетовенове Девете симфоније, чија је тема 'Ода радости' уједно и химна Европске уније. Публика изгледа није прочитала у програму да је у питању извођење целог четвртог става симфоније, па је на звуке 'Оде радости' први, чини ми се, устао председник Тадић, а за њим и цео Сава центар. Пренеразио сам се, јер извођење траје најмање 20 минута! Уграбио сам четири такта паузе, окренуо се и дао јасан гест председнику Тадићу да је сад права прилика да седну. Сви су сели...

Бојан Суђић, диригент на концерту "Европа – једно музичко путовање", 31. март 2007, "Прес"

Како (не) признати оно што неће доћи

Александар Поповић Не верујем да ће доћи до независности Косова и Метохије. Пошто до тога неће доћи, не верујем да признање нечега до чега неће доћи може да буде услов за било шта.

Александар Поповић, потпредседник ДСС-а и "доктор хемије", на питање да ли ће признање независног Косова бити један од услова за улазак Србије у ЕУ, 30. март 2007, ТВ "Авала"

Како (не) признати оно што неће доћи

Александар Поповић Ја вам не кажем да је Марти Ахтисари Финац, а Финска је у истој групи у квалификацијама у фудбалу са нама – па га зато не волимо и мислимо да не ради добро.

Александар Поповић, потпредседник ДСС-а, 30. март 2007, ТВ "Авала"

Непослушни просјак

Брана Црнчевић Кад је нама нешто донело бољитак у односу са светом кад смо били послушни?

Брана Црнчевић, писац и члан СРС-а, 30. март 2007, "Судар" ТВ "Пинк"

Непослушни просјак

Соња Бисерко Одбија се Ахтисаријев план, а тај план је З-4, оно што се нудило Србима у Хрватској. Србија се затвара у себе, изгореће у томе.

Соња Бисерко, председница Хелсиншког покрета за људска права у Србији, 30. март 2007, "Судар" ТВ "Пинк"

На добром (Вељином) путу

Ружа Ћирковић Ја сматрам, и мислим да то нико није оспорио, да је Србији потребан добар пут до сваког села, па и Вељиног села. Само је питање, пошто она нема пара да све те путеве изгради одмах, који ће пут градити прво.

Ружа Ћирковић, економски новинар НИН-а, 30. март 2007, "Б92"

Многа друга лица

Александар Тијанић Извињавам се што касним, захваљујем новинарима на доласку – видим многа пријатељска и она друга лица.

Александар Тијанић, генерални директор РТС-а, отварајући конференцију за новинаре, 30. март 2007, "Данас"

Многа друга лица

Брана Црнчевић Ја сам био Милошевићев пријатељ и непријатељ, свађао сам с њим око свега и свачега, двапут сам га се одрицао а трећи пут сам га, после Хага, усвојио.

Брана Црнчевић, писац и члан СРС-а, 30. март 2007, "Судар" ТВ "Пинк"

Сврставање уз несврстане

Хавијер Солана Формула за наметање решења за статус Косова мораће да се нађе у Савету безбедности. Међународна заједница ће можда морати да наметне решење, и то кроз резолуцију Савета безбедности Уједињених нација, по члану 7 Повеље Уједињених нација, што тражи да све чланице Савета безбедности Уједињених нација стану иза тога.

Хавијер Солана, високи представник ЕУ за спољну политику, у Европском парламенту, 29. март 2007, "Бета"

Сврставање уз несврстане

Владета Јанковић Када говоримо о земљама које су у садашњем саставу СБ, онда је логично да [против Ахтисаријевог предлога] пре свега буду оне код којих постоји више или мање акутна опасност од мањинског сепаратизма, попут Словачке или Индонезије. Треба рачунати и са озбиљним резервама Јужноафричке Републике, Гане и Конга.

Владета Јанковић, саветник за спољну политику, председника Владе Србије, 29. март 2007, "Вечерње новости"

Британски смисао за компромис

Стивен Вордсворт То [признавање независног КиМ за улазак Србије у ЕУ] није формално успостављено као услов. Ако гледамо на период после доношења Резолуције о коначном статусу, до тог питања ћемо вероватно доћи. Ако један сусед не признаје другог, то сигурно представља проблем и то ће морати да буде решено што пре.

Стивен Вордсворт, британски амбасадор у Београду, 29. март 2007, "Блиц"

Вето на уздржавање

Томислав Николић Не могу да размишљам о Русији која после свега не би уложила вето. Онда би се мој свет срушио и за мене не би било места у политици. [У том случају] напуштам јавни живот. Нећете ме видети док сам жив, осим ако не дођете у моје село.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 29. март 2007, "НИН"

Пази, ломљиво!

Томислав Николић Србија је од 2005. године талац ЕУ... Позивам Бориса Тадића и Војислава Коштуницу да отворено кажу да су били у заблуди шест година јер су веровали Европској унији, која је Србији ломила врат. Тадић и Коштуница воде земљу у хаос и демократију коју је ЕУ смислила за паћенике у транзицији.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 29. март 2007, РТС/Б92

Пази, ломљиво!

Драгољуб Жарковић Премијеров саветник, г. Александар Симић, изјавио је да се 'Европској унији ломи кичма на питању Србије'. Ја имам две наде – прва је да он тако не саветује премијера, а друга је ако тако саветује да га премијер не слуша.

Драгољуб Жарковић, главни уредник "Времена", 29. март 2007, "У недостатку доказа", ТВ "Авала"

Љубав без граница

Николас Бернс У телефонском разговору српском председнику Борису Тадићу и премијеру Војиславу Коштуници рекао сам да уважавам Србију, желим добре односе и уверен сам да ће, док Косово буде ишло ка независности, Србија очувати блиско пријатељство са САД и земљама НАТО-а.

Николас Бернс, амерички државни подсекретар, у седишту НАТО-а, 28. март 2007, "Бета"

Љубав без граница

Војислав Коштуница Први државни и национални интерес Србије је да пропадне план Мартија Ахтисарија. Примили смо к знању да су Америка, ЕУ и НАТО подржали Ахтисаријев предлог да се Србији отме 15 одсто територије. Засада ћемо се уздржати од коментара њиховог образложења да се територија отима због пријатељства према Србији.

Војислав Коштуница, одлазећи председник Владе, 28. март 2007, "Бета"

Награђивање Срба

Албер Роан Нагађања да је независност Косова награда Приштини за прогон и злочине над Србима су апсолутни нонсенс. Напротив, ако погледате предлог, он пружа снажне гаранције Србима које не постоје нигде на свету.

Албер Роан, заменик Мартија Ахтисарија, 28. март 2007, "Б92"

Награђивање Срба

Рагми Мустафа Ахтисаријев план је добар не само за Албанце, него и за Србе који живе на Косову зато што су националне мањине добиле већа права него што предвиђају стандарди Европске уније, а нема смисла да Срби на Косову имају већа права него Албанци који живе у Прешевској долини.

Рагми Мустафа, председник Демократске партије Албанаца и председник општине Прешево, у Приштини, 28. март 2007, "Бета"

Јединица из владања

Велимир Илић Ово сада излажење сваки дан, као да се нека деца играју, праве се неке владе, разноразне комбинације, нападају одређене личности, хвале други и тако даље, то ми личи на једну дечију игру, то је врло неозбиљно и све више иритира грађане и збуњује народ.

Велимир Илић, председник Нове Србије, 28. март 2007, "Б92"

Црнокожац с мало скинутим скалпом

Добривоје Будимировић Биџа Републичке власти ме ометају и само због њих нисам могао да отворим изграђено породилиште. Моја се деца не рађају овде због патолошке мржње те демократије према том породилишту. Имамо сагласност за породилиште, имамо закон који је управо министар, неки Томица, како се зове, Миленковић, предложио, а Скупштина усвојила. Тај исти министар изађе и на крају каже да неће из ината да отвори зато што је тамо неки црвени. Ја нисам црвен, ја сам црн човек и мало сам ћелав.

Добривоје Будимировић Биџа, председник општине Свилајнац, 28. март 2007, "Б92"

Многа друга лица

Милош Алигрудић Шта, опет неког чекате? Немојте да ме снимате!

Милош Алигрудић, шеф посланичке групе ДСС-а, 28. март 2007, "Политика"

Многа друга лица

Александар Вучић Онај 'жути' Душан Петровић, кад год осети да би му партија по било ком основу могла да буде угрожена, почне да лаже и измишља.

Александар Вучић, генерални секретар СРС-а, 28. март 2007, "Вечерње новости"

Да будемо (глобално) блиско

Филип Вујановић Процењујем да ће односи наше двије државе [Србије и Црне Горе] бити глобални примјер блискости.

Филип Вујановић, председник Црне Горе, 27. март 2007, "Вечерње новости"

Вето на уздржавање

Војислав Коштуница Руски вето у Савету безбедности на план Ахтисарија да се распарча Србија има у најдубљем смислу историјски значај за Србију и српски народ.

Војислав Коштуница, одлазећи председник Владе, 27. март 2007, "Танјуг"

Вето на уздржавање

Сергеј Лавров Још је рано говорити о томе ко ће и како гласати о новој резолуцији о Косову.

Сергеј Лавров, министар иностраних послова Русије, 27. март 2007, "Бета"

Непослушни просјак

Никола Самарџић Затворена у све своје границе, Србија је просјак пред богаташким вратима који, уместо да тражи помоћи и посла, одгриза сопствене удове.

Никола Самарџић, професор историје на Философском факултету у Београду, 27. март 2007, "Данас"

Јединица из владања

Расим Љајић Није ред да се због два министарска места иде на изборе јер би опет исте странке разговарале о саставу владе.

Расим Љајић, председник Санџачке демократске партије, 27. март 2007, "Блиц"

Јединица из владања

Андреја Младеновић То што неко има бујну машту, то је њихов проблем.

Андреја Младеновић, портпарол ДСС-а, о могућности да ДС формира мањинску владу, 27. март 2007, "Блиц"

Уметност немогућег

Милан Париводић Било би најбоље када би могао да се промени закон, али пошто то није могуће радимо оно што можемо.

Милан Париводић, координатор Министарства финансија, о уредби Владе о привременом финансирању, 27. март 2007, "Данас"

Нико срећан а нико довољан

Ивана Дулић-Марковић Данас су сви незадовољни: бивши корисници јер плаћају надокнаду и нису успели да узму све њиве у закуп, незадовољници су радници јер мисле да због закона губе посао, сељаци су незадовољни јер нису успели да добију колико су се надали, незадовољне су општине јер морају да преузму одговорност, наравно – незадовољна сам и ја и Г17 јер смо криви за све, као и обично.

Ивана Дулић-Марковић, бивша министарка пољопривреде, о закупу пољопривредног земљишта, конференција за новинаре у Зрењанину, 27. март 2007, РТС

Двеста година самоће

Борка Павићевић Да ли ћемо ми да изаберемо човека који треба да буде мандатар, који је двадесетпрвовековни професор Харварда и зна шта ради – или ћемо да изаберемо неке деветнаестовековне приче о суверенитету и просвећеним елитама које просвећују непросвећен народ? Хоћете ли Ђелића, или хоћете – шта?!

Борка Павићевић, директорка Центра за културну деконтаминацију, 27. март 2007, "Директно" ТВ "Студија Б"

Многа друга лица

Никола Самарџић Нова саборност помирила је квислинге, нацисте и стаљинисте. Све које је Берлин протерао.

Никола Самарџић, професор историје на Философском факултету у Београду, 27. март 2007, "Данас"

Многа друга лица

Борка Павићевић Чула сам једног припадника [наше] политичке елите који, на дан кад папа клечи тамо код Кемала Ататурка, каже да Србију треба деотоманизирати. Јако ту има ствари које су отприлике речене.

Борка Павићевић, директорка Центра за културну деконтаминацију, 27. март 2007, "Директно" ТВ "Студија Б"

Ода радости Европе

Милорад Мирчић Званична химна Европљана је 'Радост Европе'.

Милорад Мирчић, потпредседник СРС-а, 27. март 2007, "Курир"

Етнички (не)чиста храна

Гљаук Коњуфца Аљбин Курти [лидер покрета 'Самоопредељење'] започео је штрајк глађу јер му је у затвору дат оброк припремљен од намирница из Србије. Та храна била је провокација за њега јер су знали да ми не прихватамо те производе.

Гљаук Коњуфца, заменик Аљбина Куртија, 26. март 2007, "Танјуг"

Непослушни просјак

Горан Свилановић Када ће у Европску унију највише зависи од саме Србије.

Горан Свилановић, функционер Пакта за стабилност Југоисточне Европе, 26. март 2007, "Данас"

Борка blues

Бранко Павловић Од тога нема ништа! Тих [кипарских] пара више нема! Да је могло да се уђе у траг том новцу, ЦИА би то одавно урадила. Друго, кад Борка Вучић одради нешто, то је врло озбиљно. С њом нема шале. Само наивни могу да верују да ћете њу ухватити у кршењу закона.

Бранко Павловић, бивши директор Агенције за приватизацију, 26. март 2007, "Прес"

Добри људи на лошем гласу

Драгутин Загорац Масона у политици има доста. Али, циљ масонске обедијенције није да у њој буду само политичари, напротив ми смо избегавали да их [у нашој ложи] буде много, тачније трудили смо се да их уопште немамо. Зато што политичари, углавном, нису 'добри људи на добром гласу'. Трудили смо се да из наших редова изнедримо политичаре и у томе смо успевали. Наравно, не смем да кажем на кога мислим.

Драгутин Загорац, велики командер Врховног савета Велике уједињене ложе Србије, 26. март 2007, "Глас јавности"

Пут којим се чешће иде

Чедомир Јовановић Ненормални контексти у које ме гурају моји противници показују колико су немоћни, без обзира на то да ли ме описују као шпијуна, цијаша или ђавола. Желим да сваки човек пронађе свој интиман пут и важно је да људи верују у Христа, Мухамеда или у рокенрол.

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, 26. март 2007, "Блиц"

Пут којим се чешће иде

Ивица Дачић Социјалисти су још 1990. рекли да је бити верник и члан СПС апсолутно спојиво. Никад више цркава није изграђено него у време наше власти.

Ивица Дачић, председник СПС-а, 26. март 2007, "Курир"

Анализа аналитичара

Стеван Никшић Кад знате да су 'Политика' државне новине, да њима управља управни одбор који је поставила влада, то су владине новине – не мислим о томе ништа лоше – они који читају ове новине морају да знају да ће оне увек навијати за владу, у овим новинама је увек г. Коштуница у праву и ви читате некакве коментаторе, неке тобожње аналитичаре који нису ништа друго него навијачи за владу која плаћа целу ту ствар и која их је ангажовала.

Стеван Никшић, новинар НИН-а, 26. март 2007, ТВ "Авала"

Двеста година самоће

Биљана Србљановић Иде једина слика насмејаног Коштунице коју сам нашла, с калашњиковим на Палама. Тако да ништа ја ту нисам фалсификовала, тражила сам две најлепше слике... Коштуница је интелектуалац, само што сам ја хтела да изаберем једну слику са осмехом, била је једна с Радованом Караџићем и друга са шмајсером, и онда, пошто ми Караџић није био занимљив за ту причу, онда сам осмех будућег премијера поклонила уз шмајсер. А с друге стране, Ђелић, хтела сам неку лепу његову слику, тако да ми то нешто иде уз те књиге.

Биљана Србљановић, драмски писац, о илустрацијама на свом блогу, 25. март 2007, "Утисак недеље"

Јединица из владања

Драган Шормаз Зар је уопште потребно образлагати [зашто не бисмо жртвовали Јочића]?! Па, он је похапсио криминалце са каквим се у коштац није упуштала ни Титова полиција. [...] Идемо на изборе, ако демократе не прихвате 'шести принцип' и Јочића!

Драган Шормаз, посланик ДСС-а, 23. март 2007, "Прес"

Многа друга лица

Рака Марић Ово ће бити највећи спектакл у Београду, још од Титове сахране. Обећавамо врхунско озвучење.

Рака Марић, директор агенције "Мјузик стар", о концерту "Ролингстонса", 23. март 2007, "Прес"