Праведник међу народима који су ратовали за Хитлера

Хашим Тачи Због стратешке сарадње са САД, ЕУ и НАТО, Косово је основало овај суд. Али ми смо увек ценили овај суд као историјску неправду, јер се историја не може преправити, али је Косово уједно било жртва геноцида почињеног од стране Србије и ми смо се одупирали једном диктатору, Слободану Милошевићу. Овај суд је као када би се након Другог светског рата установио суд који би осуђивао Јевреје који су се борили против нацизма.

Хашим Тачи, „председник Косова“, о Специјалном суду за злочине ОВК, у интервјуу за ТВ N1

Сутрашња Србија биће данашња Украјина

Сергеј Лавров Стављањем Србије пред избор - или са Русијом или са Западом, Европска унија чини исту грешку која је довела до украјинске кризе када се друштво поделило. [...] Поготово ако се узме у обзир да том земљом тренутно не управља председник већ радикална војна струја.

Сергеј Лавров, министар спољњих послова Русије, у интервјуу за „Јуроњуз“, „Танјуг“

Гори и од Срба

Ветон Сурои Хашима Тачија сматрам главним одговорним за заробљавање државе, њену изолацију, поткрадање ње, материјално осиромашење, ментално и духовно, њено пражњење током десет година независности, губљење политичког консензуса и перспективе младих унутар ње… Са изузетком окупатора, није било никога ко је такву штету починио земљи.

Ветон Сурои, публициста и члан косовских делегација у преговорима у Рамбујеу и Бечу, одбијајући одликовање Хашима Тачија, „Kossev“/„Данас “

Од деобе до сеобе

Сава Јањић У сценарију поделе [Косова и Метохије] свако би изгубио, а добици би били јадни. Срби би нестали са Косова, које би тако постало модел за стварање етнички чистих држава. Балкан би поново постао буре барута. [...] Сви знамо да већина Срба не живи на северу Косова, већ на просторима југа који је већински насељен Албанцима. Тамо су и најважније српске православне светиње.

Сава Јањић, игуман манастира Високи Дечани, „КосСев“/„Фонет“