Исто је издати (књигу) и бити

Милан Ст. Протић Књига не може да се пронађе нигде, само код мене. Ја сам је штампао о свом трошку и поклањам је људима за које мислим да ће је прочитати.

Милан Ст. Протић, историчар, као аутор књиге „Велика илузија - живот и смрт Југославије“, „Добро јутро“ на ТВ „Пинк“

Последњи цех пред фајронт

Милан Ст. Протић На крају, ја ћу штампање ове књиге „платити“ тиме што ћу да добијем отказ. То није шала. После 32 године службе у Балканолошком институту, одатле ћу да будем отеран. Али, Боже мој, шта да се ради, такав је живот. Свака моја књига и сваки мој наступ изазивали су разне реакције и отпоре, углавном у естаблишменту, чак и међу мојим колегама. Сада су проценили да је дошао моменат да ме се ослободе, па ћемо тако да се разиђемо на један ружан начин.

Милан Ст. Протић, историчар, као аутор књиге „Велика илузија - живот и смрт Југославије“, „Добро јутро“ на ТВ „Пинк“

Од гајбица до звезда

Владета Јанковић Не знам ко је то рекао, а жао ми је што нисам ја: „Они што су пили пиво на гајбама пред сеоском продавницом, саплитали пролазнице и бистрили политику, сада су политичари на власти, то је тај исти свет, само су везали кравате.“

Владета Јанковић, професор у пензији и дипломата, о владавини Александра Вучића и његових коалиционих партнера, у интервјуу за НИН

По ципелама њиховим познаћете их

Владета Јанковић Ово је неки провинцијални дилетантизам, са примесом незајажљиве грабљивости. Премијер [Вучић] и његово окружење су у души од оних што при уласку у стан остављају ципеле у ходнику. На том тлу поникли су феномени какви су писмо Томе Николића краљици Елизабети, енглески језик и естрадни шарм господина министра спољних послова [Дачић], хиџаб Маје Гојковић, или Вучићева одлука да због једне судске пресуде повуче амбасадора и приде строго казни Французе са 90 дана недоласка наших политичара.

Владета Јанковић, професор у пензији и дипломата, у интервјуу за НИН