Проливање (министарске) крви

Александар Вулин Било ми је тешко да испоштујем препоруку премијера Александра Вучића да се не реагује на „ратну реторику у региону“. До крви сам се уједао за језик.

Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, „Фонет“/„bizlife.rs“

Догађање ратних (и антиратних) профитера

Филип Давид Хоће ли се поновити „догађање народа“, навлачење маса на ратна решења? Опет су на врху ратне реторике ислужени и већ „доказани“ политичари, купљени новинари, интелектуалне протуве. Народ је лаковеран јер је очајан. [...] Многи немају да преживе, избеглице не могу да се врате својим домовима, млади немају посла, корупција цвета. Идеално за демагоге. Машинерија која производи ратове има своју сулуду логику. Прво наступају благоглагољиви душебрижници. Улагивачким обманама и заклињањем на родољубље мобилишу масе. Убрзо се њихове речи преображавају у стварне убилачке метке. Тако су нас завлачили почетком деведесетих, тако нас завлаче и данас.

Филип Давид, књижевник, у контексту референдума у Републици Српској, „Блиц“

Англо-амерички ћар једе бошњачку вајду

Владимир Кецмановић Убеђен сам да је читава констелација у БиХ онаква каква јесте управо оно што међународном фактору - првенствено англо-америчкој политици - одоговара. Док је констелација односа у свету оваква, нити ће Република Српска да добије независност нити ће БиХ да постане унитарна. Ровито стање је „корисно и потребно“. Да ли бошњачка политика то не види, или јој одговара да не види јер нема другу алтернативу за коју би се реторички хватала, то ми није потпуно јасно?

Владимир Кецмановић, писац, након референдума о Дану Републике Српске, „Око“ РТС-а

Референдум је био (и остао) врео

Владимир Кецмановић Он [Бакир Изетбеговић] је дао изјаву која би била комична, да није трагична. Одговор на њу ми није нимало пријатно да дам. Данашња констелација у свету и ствари иду тим током да, нажалост, ако неко може да доживи судбину Садама Хусеина и Моамера Гадафија то је бошњачки народ.

Владимир Кецмановић, писац, аутор књиге „Топ је био врео“, о изјави Бакира Изетбеговића, „Око“ РТС-а