Ђурин пашалук

Ненад Прокић Баш сам неки дан читао, Ђура Јакшић се вози у фијакеру и стално седи окренут леђима кочијашу и гледа у супротном смеру. Питају га што не седне преко пута да гледа лепо, удобније је. А он каже: "Па где сте ви видели да Србин гледа напред и у будућност?" Дакле, то је труло било од памтивека. [...] Зато – Кемал Паша Ататурк. Нема фесова, цилиндри од сутра ујутру и – ћао. И сад ти причај шта хоћеш, али са цилиндром на глави.

Ненад Прокић, драмски писац, "Пешчаник"

Шопинг и факинг

Карла дел Понте Моје последње информације говоре да Младић јесте у Србији и да је виђен у шопингу.

Карла дел Понте, главни тужилац Хашког трибунала, у Сарајеву

Сатирање без мржње

Вук Драшковић Народ није желео тај рат и те ратове. Колико је то било ненормално и дириговано са стране, говори и фамозни Дејтонски споразум. Чим је стигла депеша да се рат прекида, он је прекинут, што је, мислим, доказ да људи у срцу нису носили мржњу ни жељу да се међусобно сатиру.

Вук Драшковић, министар иностраних послова СЦГ, ријечки "Нови лист"

"Ови наши само лупају"

Томислав Николић Не можете ни за кога рећи да добро зна енглески, осим оних којима је то матерњи језик. Ови наши само лупају, шест месеци курса и мисле то је то. Али није.

Томислав Николић, председнички кандидат, "Европа"

"Ови наши само лупају"

Борис Тадић Позивам мушкарце да докажу своју мушкост тако што ће повести жене на изборе, а девојке да запрете момцима да ће их оставити уколико не изађу на изборе.

Борис Тадић, председнички кандидат, у Нишу

"Ови наши само лупају"

Драган Маршићанин Драге моје Шапчанке и Шапчани...

Драган Маршићанин, председнички кандидат, у Лозници

"Ови наши само лупају"

Борислав Пелевић Ми смо пре свега Срби, па тек онда грађани.

Борислав Пелевић, председнички кандидат, у посети Смедереву

Сумрак салатождера

Богољуб Карић Први потез на месту председника Србије био би ми да забраним увоз салате.

Богољуб Карић, председнички кандидат, "Бета"

По набавној цени

Драган Маршићанин Ја ову државу овом победом нећу ништа да коштам, а победа других кандидата може Србију и њене грађане много до кошта.

Драган Маршићанин, председнички кандидат, "Бета"

Маријане, Маријане...

Маријан Ристичевић И мој најгори сељак, бољи је од најбољег политичара. Сељаци и радници су без икаквих права, а у њихово име одлучују бледуњава господа из Београда.

Маријан Ристичевић, председнички кандидат, "Вечерње новости"

Борис (не)моћни

Борис Тадић Када дођеш на власт, упознаш највећу немоћ, да управљаш са моћи. Тек онда видиш колико је тешко променити ствари. Не додирује моћ доброту, лепоту. Видите оног пса? Како је леп! Ено га крај ограде! Гледа путнике намернике. Не лаје. Каравани пролазе.

Борис Тадић, председнички кандидат, "Европа"

Томислав са жигицама

Томислав Николић Некако сам био тужан док сам читао бајке. Читао сам Ивицу и Марицу, Палчића, и никако да дочекам срећан крај. Сувише препрека има у тим бајкама. Увек се некоме забоде лед у срце.

Томислав Николић, председнички кандидат, "Европа"

Ако добро зажмуриш...

Војислав Коштуница Не размишљам о томе [да ли ће ДСС подржати Тадића у другом кругу], то питање за мене не постоји.

Војислав Коштуница, председник ДСС-а и Владе Србије, конференција за новинаре

Троугао са штапом

Небојша Човић Ова 2004. је већ опредељена да се лагано потроши, и то кроз стварање утиска да се нешто велико дешава и ради. На једној страни имате тзв. Контакт групу плус, која се јавно бави достизањем прописаних стандарда и долазиће сваких шест недеља да оцењује шта је на том плану урађено. С друге стране, Американци ван очију јавности спремају папире у којима ће стајати шта они хоће да се деси са Косовом, Европска унија ће добити задатак да све то плати, а трећа тачка троугла је НАТО, па ако нисте добри – следи штап.

Небојша Човић, шеф Координационог центра за Косово и Метохију, новосадски "Дневник"

Кампања или смрт!

Мирољуб Лабус Шта је требало, да чекам да умрем па да одем на боловање?!

Мирољуб Лабус, потпредседник Владе Србије и председник Г17 Плус, "Блиц"

Транспарентно а није провидно

Стојан Церовић То што министар полиције Јочић некако није успео другачије да се изрази него онако простодушно, да каже да је потпуно неважно где је Легија био пре него што је к њему дошао, то је нешто што смо од овог министра очекивали и на шта смо навикли. Он је човек, што се каже: транспарентан и ту помоћи нема.

Стојан Церовић, у "Времену"

Даје се на знање

Изјаве.нет Биће како ја кажем и биће кад ја кажем, а то ће бити ускоро, вероватно већ после локалних избора.

Бранислав Блажић, народни посланик Српске радикалне странке, "Кикиндске"

Сатанизације њихове да није

Изјаве.нет Да СРС није сатанизована због оног што је радила у прошлости, да њен председник није у Хагу, а већа им сатанизација и не треба, било би на неки начин праведно да СРС победи.

Љиљана Баћевић, управница Центра за политиколошка испитивања и јавно мњење, "Српска реч"

Осећај за сензибилизацију

Љиљана Чолић Наше друштво треба да се сензибилизује за децу са посебним потребама.

Љиљана Чолић, министар просвете, ТВ "Б92"

Ђе би били да нису покрадени...

Јеврем Брковић Црногорци нису схватили да их је Вук Караџић, записујући њихов језик, у ствари оставио без њега. Караџић је узео црногорски као образац за језик који је касније упростио и учинио јасним и шумадијском чобану и војвођанском семинаристи.

Јеврем Брковић, писац, на скупу "Вук Караџић и Црногорци"

Несистемска штала

Бранко Кукић Док се не створи систем у култури, ово ће бити једна неорганизована уметничка штала која ће радити шта јој падне на памет.

Бранко Кукић, издавач чачанског часописа "Градац", "Европа"

Кад Удба није судба

Владета Кандић Из више разлога не могу да заборавим наступ 'Крсмановића' у Карнеги холу. Имао сам велику трему, изашао сам унезверен, у лептир-машни с хармоником, требало је да одсвирам два такта да би хор ушао у песму. Од великог страха заборавио сам да откопчам хармонику. Богдан Бабић, у белом смокингу, кренуо је да диригује, вратне жиле су му искочиле од махања – нема звука. Онда је Бибица Стојановић викнула: 'Кандо, шта си се усро, бре, откопчај хармонику!' Диригент је био потпуно унезверен, публика се смејала, хор се смејао, а ја сам себе видео како ме Удба спроводи на Бели оток. [...] Сутра је у њујоршким новинама писало: Велики успех хора 'Крсмановић', студената Београдског универзитета. Духовиту тачку извели су диригент и хармоникаш!

Владета Кандић, "Бата Канда", "НИН"