Последња тура (фатализма) пред фајронт

Емир Кустурица Завршна фаза је фатализам као последњи стадиј капитализма. Све што јесте мора тако бити и не питај зашто. Као што не можемо сазнати зашто на Форбсовој листи најбогатијих нема Ротшилда и Рокфелера!

Емир Кустурица, филмски режисер, „Политика“

Центрифугирање и откувавање мозга

Емир Кустурица Мозак би можда савладао механизам машине за прање веша, али центрифугу не може никако! Када се кортекс добро исцентрифугира Холивудом, „Ролингстоунсом”, хуманитарцима НАТО генерације, добијемо политички коректну особу која вјерује да су фашисти антифашисти и обрнуто!

Емир Кустурица, филмски режисер, „Политика“

По (хашкој) пресуди се прави Србин познаје

Томислав Николић Осећам се индиферентно у односу на пресуду Војиславу Шешељу, немам никаква осећања према њему. Али, мера за Србина је да ли га је суд у Хагу ослободио или осудио.

Томислав Николић, председник Србије, о првостепеној пресуду Хашког трибунала којом се Шешељ ослобађа свих оптужби, „Срна“

Изазивач у категорији председник

Ивица Дачић Ја сам у ствари био у праву и тада [2012. године]: не зна се ко ће бити председник, али зна се ко ће бити премијер. Зато што ће следеће године бити председнички избори. Ја се спремам за председничке изборе. Мени су парламентарни избори само први корак ка председничким.

Ивица Дачић, председник СПС-а и потпредседник Владе Србије у техничком мандату, НИН (ВИДЕО)

За Колинд(иц)у спреман

Војислав Шешељ Уопште ме не интересују њихове реакције. Ако случајно буду безобразнији него што је подношљиво, онда ће они морати да стрепе од моје реакције, посебно Хрвати. Видели сте како им се кост заглавила у грлу крајем 2014. године, када су кренули ђоном против мене. Одмах сам им променио кадровску структуру државног врха, најурио Иву Јосиповића, после Милановића, довео на власт моју драгу Колиндицу и сад очекујем да ме Колинда позове у званичну посету. Имам нека обећања да испуним.

Војислав Шешељ, председник СРС-а, о реакцијама у Сарајеву и Загребу на његову ослобађајућу пресуду пред Хашким трибуналом, портал СРС-а

Коме није до себе није му ни до Министарства одбране

Мирослав Лазански Зар сте очекивали да будем 150. на листи? Па ко је овде у Србији разговарао са политичарима Запада и Истока у оним претходним годинама више од мене? Три маршала Совјетског савеза, два команданта НАТО-а, саветника председника Регана за националну безбедност... Ваљда је то искуство које треба да се валоризује, ако Србија признаје знање и компетенцију. Што ме није Демократска странка звала? Где су били све ово време? Господин Вучић се једини сетио да постоји нешто што је знање.

Мирослав Лазански, као кандидат листе СНС-а „Александар Вучић - Србија побеђује“, „Да можда не“ РТС-а

Преко руба памети

Бојан Пајтић Било је у Шумадији четника, овде их никада није било. Али, ево, 70 година од Другог светског рата имате Словаке који улазе у српску четничку странку. То је нешто што је потпуно перверзно.

Бојан Пајтић, председник ДС-а, у Падини о „учлањењима у странку који је основао Томислав Николић, декларисани четнички војвода“, према N1

Војвода меког срца

Војислав Шешељ Чекајте прво да то добијем. Један велики део ће ићи за СРС, а један велики део ће ићи за добротворне сврхе, [...] за помоћ српским културним институцијама до којих највише држим, попут Српске књижевне задруге, Матице српске, а већ одавно се бавим мишљу да би било лепо да финансирам штампање целокупне српске књижевности до Вука Караџића.

Војислав Шешељ, председник СРС-а, о одштетном захтеву од 12 милиона евра упућеном Хашком трибуналу, портал СРС-а

Лепе ти је Загорје зелене... (Још је лепши бели Загреб град)

Војислав Шешељ Како могу да ми забране? [...] Жалићу се вишој инстанци суда у Хрватској и на суду ћу је оборити. Планирам да идем у Загреб, планирао сам још пре предизборне кампање, да прошетам Тргом бана Јелачића... Хтео сам да одем у градску кафану да попијем кафу или сок, да погледам добре књижаре у центру Загреба.

Војислав Шешељ, председник СРС-а, о одлуци хрватског МУП-а да му забрани улазак у Хрватску, „Мондо“

Металски радник

Дмитриј Рогозин Рећи ћу очигледно не сасвим политички коректну ствар. Министру спољних послова [Дачићу] неће баш бити пријатно да то чује, али ипак ви више радите са људима, а ја са металом: да сам ја сада на месту Шешеља, ја бих све судије Хашког трибунала затворио да они мало сада седе у затворским ћелијама 12 година и да виде како је то корисно по здравље.

Дмитриј Рогозин, потпредседник Владе Русије, у Београду о ослобађајућој пресуди Војиславу Шешељу пред Хашким трибуналом, „Бета“

Ко се после прве ствари (није) покајао, ни улазак у политику му неће тешко пасти

Иван Тасовац Дефинитивно постоје две ствари после којих нема кајања, друга је улазак у политику.

Иван Тасовац, министар културе и информисања у техничком мандату, у интервјуу за „Ал Џазиру“, „bizlife.rs“

Хаг прашта, Колинда не

Колинда Грабар Китаровић Данашња ослобађајућа пресуда једном од највећих злочинаца на нашим просторима је заиста огроман ударац међународном кривичном праву. Она је правно срамотна. [...] Међународно право можда је данас заказало, али верујте ми, правда неће!

Колинда Грабар Китаровић, председница Хрватске, о (првостепеној) ослобађајућој пресуди Војиславу Шешељу пред Хашким трибуналом, Б92

Збогом (хашка) памети!

Дејан Анастасијевић Данашњим образложењем, [судија] Антонети је превазишао себе: у једном тренутку је почео да говори о „Србима православне, католичке и исламске вере,“ чиме је показао да је усвојио идеологију оптуженог. Према њему, добровољци СРС нису ишли у Хрватску и Босну да неког нападају, већ само да бране српски народ; прогон Хрвата из Хртковаца је био у „функцији решавања стамбеног питања,“ а протеривање муслиманских села око Зворника је вршено „на хуманитарној основи како би се цивили удаљили из ратне зоне“.

Дејан Анастасијевић, новинар, о (првостепеној) ослобађајућој пресуди Војиславу Шешељу пред Хашким трибуналом, „Време“

Баук Југославије кружи Европском унијом

Дејан Анастасијевић Шта год мислили о Трибуналу, он је на неко време склонио Милошевића, а затим и Шешеља са политичке сцене, што је требало да олакша нормализацију земље измрцварене диктатуром, санкцијама и ратом. Мислили смо, наивно, да ћемо за пет, највише десет година ући у ЕУ и да дотад овде, као ни тамо, на политичкој сцени више неће бити простора за силеџије и демагоге. Догодило се нешто сасвим друго: уместо да Србија почне да личи на ЕУ, ЕУ и добар део западног света почињу да личе на СФРЈ уочи распада. У новим околностима, Шешељ није диносаурус, како су многи пожурили да га оцене, него претходница будућег хаоса.

Дејан Анастасијевић, новинар, о (првостепеној) ослобађајућој пресуди Војиславу Шешељу пред Хашким трибуналом, „Време“

Разлози јачи и од моралних

Ивица Дачић После погибије двоје службеника наше амбасаде у Либији, размишљао сам да поднесем оставку из моралних разлога. Оставку на крају нисам поднео, јер би испало да сам крив за њихову смрт, а нисам крив.

Ивица Дачић, као министар спољних послова у техничком мандату, у интервјуу Ољи Бећковић, НИН

Два Милоша надгласаше лошег

Војислав Шешељ Пресуда Хашког трибунала је с правног аспекта једина могућа. Двојица судија су показали професионализам, част и образ и одолели политичким притисцима. [...] Кад сам победио, није ме ни интересовала изречена пресуда, прођох без казне, а можда сам могао бар мало да добијем, да не бесне оволико српски непријатељи и ван Србије и у Србији.

Војислав Шешељ, председник СРС-а, медијима о (првостепеној) ослобађајућој пресуди пред Хашким трибуналом, /РТС

Кад овације (у Хагу) утихну

Војислав Шешељ Како чујем, битка је изгледа завршена.

Војислав Шешељ, председник СРС-а, о (првостепеној) ослобађајућој пресуди пред Хашким трибуналом, „Твитер“/РТС