Прво Мићуново правило: непријатељ вреба из унутрашњости (владара)

Драгољуб Мићуновић Својевремено сам Борису Тадићу написао 22 правила умешног владања. Прво је било: у тренутку највеће моћи владалац је у највећој опасности, јер има најстрашнијег непријатеља - самога себе који га уверава да зна све, да може све и да сме све. Тадић ме није послушао. И знате како је завршио. Неће ме послушати ни Вучић.

Драгољуб Мићуновић, председник Политичког савета ДС-а „Недељник“

Претендент на (српски) престо

Драгољуб Мићуновић Милошевић ми је нудио да будем амбасадор у УН или САД. Кажем му: „Ако добро разумем, Ви то мене терате из земље. И могу да кажем да је то врло галантно, јер кад је Хрушчов отерао Молотова, послао га је у Улан Батор, а Ви мене шаљете у Америку. Али ја претендујем на ту Вашу столицу“. А Милошевић каже: „Е, то ћете да причекате.“

Драгољуб Мићуновић, председник Политичког савета ДС-а „Недељник“

Европска унија на ивици нервног слома

Томислав Николић Близу смо тога да Европа [ЕУ] потпуно отвори своје карте. Не знам зашто је неко у Бриселу изгубио живце.

Томислав Николић, председник Србије, о немачком амандману на Поглавље 35 у преговорима ЕУ-Србија, „Политика“

Кажњавање на правди Косова и Метохије

Томислав Николић У случају да Србија призна независност Косова, дошло би до грађанског рата, у то сам убеђен. Подсећам и на судбину Слободана Милошевића - грађани су били пресрећни када је престало бомбардовање, али су га после казнили на изборима, јер је напустио Косово и Метохију.

Томислав Николић, председник Србије, о немачком амандману на Поглавље 35 у преговорима ЕУ-Србија, према „Политици“

Бриселски (полицијски) инспекторат

Томислав Николић Нешто ми [ово] личи на ултиматум Аустроугарске Србији. Немачки новинари се „мрште” на то поређење, за које не бих волео да се искористи у насловима њихових текстова. Аустроугарска је, после сарајевског атентата, тражила да њени полицијски инспектори у Србији истражују позадину, док се данас од Србије тражи да подноси извештаје Приштини о раду полиције и правосуђа у Србији. Не знам којем је то паметњаковићу у европској администрацији пало на памет.

Томислав Николић, председник Србије, о немачком амандману на Поглавље 35 у преговорима ЕУ-Србија, „Фонет“/„Политика“

Сред пушака бајонета...

Борислав Стефановић Зашто су градоначелник Ниша Зоран Перишић и министар одбране Братислав Гашић положили венце ослободиоцима у Другом светском рату на споменик палима у Првом светском рату?

Борислав Стефановић, шеф посланичког клуба ДС-а, у Скупштини Србије, „Бета“

Исправите и оно што смо ми забрљали

Борислав Стефановић Питам премијера [Вучића], министра спољних послова Ивицу Дачића и директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића: када су сазнали за услове из амандмана [ЕУ] на Поглавље 35, ког дана и које године, и на који начин ће држава деловати да исправи ову ситуацију?

Борислав Стефановић, шеф посланичког клуба ДС-а и бивши шеф преговарачког тима са Приштином, у Скупштини Србије, „Бета“

Кад већ можемо без Тита, могли бисмо и без патријарха и Косова

Вук Драшковић Патријарх српски говори: „Србија без Косова је труп без главе“. То значи да је Србија мртва, да је нема, већ 15 година. Србија је у мукама, и то великим, али је Србија, и без изгубљеног Косова, жива, хоће и мора да живи. Да ојача, да се усправи, да стекне моћне савезнике, да се одвеже од мртвих митова и, на жалост, још живог поретка који је и скривио губитак Косова.

Вук Драшковић, председник СПО-а, „Данас“

ЕУ (и НАТО) или смрт

Вук Драшковић ЕУ је врховни гарант заштите. ЕУ и НАТО. Нико други. Не смемо никада заборавити да су нам, у вековима турске окупације, и Пећку патријаршију и Девич и Грачаницу и Дечане, и стотине још цркава и манастира по Космету, чувале и сачувале породице и братства албанских манастирских војвода.

Вук Драшковић, председник СПО-а, о немачком амандману на Поглавље 35 у преговорима ЕУ-Србија, „Данас“

Данас оптужујем и осуђујем, сутра хапсим

Вук Драшковић Трагично је и за трајну осуду то што су албански екстремисти, у марту 2004, спалили, тешко оштетили и оскрнавили више од 100 српских цркава и манастира на Косову. Трагично је и за трајну осуду, истовремено, то што су, у априлу и мају 1999, војне и паравојне снаге Србије порушиле више од 200 џамија, медреса и текија, међу њима и Базар џамију из 1761, Халил ефендијину џамију из 1526, текију Бекташија из 1790. године. Бројни и варварски злочини почињени су над косовским Србима 1998. и 1999, али та злодела су праћена и још масовнијим злочинима над Албанцима, чији су лешеви бацани, чак, и у реке и језера по Србији или тајно закопавани на полигонима полиције у Београду. Зло се не побеђује памћењем само туђег зла и ћутањем о сопственом.

Вук Драшковић, председник СПО-а, „Данас“

Да није у степенима Целзијуса?

Ахмет Давутоглу Од „Исламске државе“ [ISIL] се разликујемо, не за 180, већ 360 степени.

Ахмет Давутоглу, премијер Турске, у емисији на турској телевизији, „Спутњик“/Б92

Мапет шоу за велику децу

Бранислав Трифуновић Ја не верујем да један правник може да буде најбољи економиста у земљи, какав год он правник био, не верујем да керамичар може да буде министар одбране, не верујем да људи који краду дипломе могу да буду било где осим у затвору. Лицемерно је да председник Републике прима неке дипломе и држи предавања студентима о томе колико је важно образовање. Тим људима не верујем ни једну једину реч коју изговоре на телевизији.

Бранислав Трифуновић, глумац, „Време“/„bizlife.rs“

Облачење према последњој (хашкој) моди

Никола Селаковић Све судије у Србији ће од почетка следеће године носити судијске тоге, а запослени у судовима ће имати униформе.

Никола Селаковић, министар правде, отварајући Годишње саветовање судија у Врњачкој Бањи, „Танјуг“

Све за љубав (према нашој архи-пријатељици Немачкој)

Александар Вучић Нећу одустати од европског пута, али нећу допустити да нас уцењују. Пре ћу отићи из Владе, него да покварим пријатељство са Немачком.

Александар Вучић, премијер Србије, о немачком амандману на платформу за Поглавље 35 у преговорима ЕУ-Србија, „Курир“

Верујем у Ахтисаријев план и све што из њега исходи

Вук Драшковић Косову је забрањено да, као своје користи државне симболе [...] Албаније. Забрањено је и уједињење Косова и Албаније. Српски језик и ћирилица проглашени су, уз албански језик и писмо, званичним на читавој територији Косова. Општинама са српском и неалбанском већином загарантована је локална аутономија према највишим европским стандардима, право [...] да се културно и економски повезују са матичном Србијом. Све наше цркве и манастири, као и њихови поседи на КиМ, проглашени су за „неотуђиво власништво СПЦ са седиштем у Београду“. Око 39 српских цркава и манастира, морају се успоставити „заштићене зоне“, у које се Албанци не могу насељавати и на коме простору не могу ништа градити.

Вук Драшковић, председник СПО-а, о Ахтисаријевом плану као „Уставном темељу Косова“, „Данас“

У Бриселу преговарају градоначелници Србије и Косова

Вук Драшковић У Бриселу преговарају премијери Србије и Косова, а не градоначелници Београда и Приштине. Лажни називи за суштину не могу променити суштину.

Вук Драшковић, председник СПО-а, „Данас“