За сада без доброг наслова

Изјаве.нет Тада нас је напала група младих Албанаца – каменицама и песницама – а припадници Косовске полицијске службе, који су били у близини, нису реаговали. У колима била два дечака која су се борила за живот. Не разумем шта се ово догађа са људима?! Некако смо, уз пратњу војника КФОР-а, стигли до пећке болнице, али су нас и тамо лекари малтретирали, одбијајући да хитно укажу помоћ рањеним дечацима.

Рајко Јанџиковић, из Гораждевца, који је превозио повређене дечаке до болнице у Пећи

За сада без доброг наслова

Артемије Након четири године обећавања сваки разговор постао је бесмислен. Све речи су већ изговорене, све што је требало рећи је већ по много пута речено, али ситуација не само да остаје иста већ постаје сваким даном све тежа и тежа.

Артемије, епископ рашко-призренски, у разговору са представницима међународне заједнице

(Не)моћ

Зоран Лутовац Селективна примена силе биће ограничена на професионалце усмерене на оне који то раде, а не на становништво... То значи да се више не бранимо са ове стране административне границе, већ да улазимо у дубину територије Косова и Метохије све док не почистимо терористе.

Зоран Лутовац, саветник премијера Србије, "Вечерње новости"

Утисак седмице

Тим Џуда Међународна заједница просто жели да остави утисак да нешто ради.

Тим Џуда, британски стручњак за Балкан, о ванредној седници Савета безбедности, "BBC"

О озбиљности

Неџат Даци У демократији треба оставити место институцијама правде и полицији. Ми смо затражили од председника, владе и парламента да се расветљавају сви инциденти. Стога Савет безбедности УН неће падати на замке Београда, а и не верујем да ће се одржати озбиљна седница.

Неџат Даци, председник парламента Косова

О озбиљности

Рагми Мустафа Постоји могућност да иза напада на снаге безбедности на југу Србије стоји српска страна. Сваки пут када српској страни нешто није у реду са Албанцима на Косову или било где другде, у стању је да импровизује инциденте. За учестале инциденте на административној линији централне Србије и Косова одговорне су снаге српске жандармерије и војске, а не Косовски заштитни корпус.

Рагми Мустафа, председник Демократске партије Албанаца из Прешева, "Бета"

Далеко Косово и блиски Ирак

Бора Кузмановић Изненађен сам тиме што невладине организације, које се боре за људска права, нису организовале протесте у градовима у Србији. Сада, у једном врло јасном случају, када су убијена и израњавана деца на плажи, када је у питању злочин на који би морало да се реагује, право је питање где су невладине организације које су биле против рата овамо или онамо и против злочина над припадницима других народа.

Бора Кузмановић, психолог, "Б92"

Савет за борбу против тешкоћа међу намћорима

Војин Димитријевић А тачно је да је Савет парадоксалан, јер га је Влада именовала да њу саму контролише. Пошто сам ја са Зораном Живковићем на 'ти', знам га још кад је пиштољ био, кад је био тек други човек Демократске странке у Нишу, ја сам му 'нишки' рекао: 'Кој вам је крив, сами сте ги бирали.' Влада је нас сама изабрала, према томе, ако су унутра намћори – а поштени људи су увек намћори – онда она има такве врсте тешкоћа, а и неких тешкоћа између самих намћора може да буде.

Војин Димитријевић, члан Савета за борбу против корупције, "Радио Б92"

Уз малу помоћ пријатеља

Чарлс Крофорд Под Милошевићем ваша земља нам је окренула леђа. Погледајмо колико смо ми, ви и наши пријатељи постигли откад је он збачен с власти: инфлација ниска; пензије на време; нема несташица струје; главни криминалци у затвору у Хагу и овде; на југу Србије остварили сте успешан процес; ушли сте у Савет Европе; приближавате се чланству у Партнерству за мир; ускоро почиње израда Студије ЕУ о изводљивости; границе с Хрватском далеко мекше; Београд и Подгорица међусобно разговарају; Београд и Тирана и Загреб и Сарајево међусобно разговарају; изграђен је изванредан центар Британског савета; имате сјајне кошаркаше, рукометаше и ватерполисте. Треба мало да се потрудите око фудбала.

Чарлс Крофорд, одлазећи британски амбасадор, "Међународна политика"

Уз малу помоћ непријатеља

Зоран Живковић Двадесетак дана пред доношење Закона о Народној банци, ту је седео Динкић и рекао је да ћу, ако донесемо тај закон, имати непријатеља до гроба, да ће довести 50.000 људи да ме избаце из ове зграде. Рекао сам: хвала ти што си ми помогао да донесем дефинитивну политичку одлуку. Лабус је био ван земље. Дошао је сутрадан, звао сам га и рекао да са Динкићем више нећу да разговарам. Са свима другима – да, мој посао је да разговарам са политичарима да бисмо дошли до најбољег решења за ову државу. Не разговарам ни са ким из Српске радикалне странке, ни са ким из ових СПС-ова који су остали и настали, али разговарам са свима за које сам био убеђен да смо ратни другови из борбе за демократизацију Србије. Било да су то политичари, аналитичари, експерти или уредници медија.

Зоран Живковић, премијер Србије, "Недељни телеграф"

Број нула

Млађан Динкић Премијеру Србије Зорану Живковићу очито није јасно да му чиновници Владе Србије Зоран Јањушевић и Немања Колесар наносе штету, што говори да он није дорастао високој функцији коју врши. За нас у Г17 плус велика непознаница је била Живковићева улога. Он је имао прилику да подвуче црту и да крене да чисти оно што је лоше у његовим редовима. Међутим, из неких разлога, Живковић је одлучио да штити ту двојицу до краја, због чега ми се чини да ће и он потонути с њима. Јањушевић и Колесар нису 'ситне рибе' као што Влада у јавности жели да прикаже, јер су неки од проблематичних саветника у међувремену постали центри моћи. Владимир Поповић је убедљиво број један, Јањушевић је број два, а Колесар број три. Ти људи вероватно знају и за прљавштине неких других чланова Владе, због чега се сви међусобно грчевито држе.

Млађан Динкић, потпредседник Г17 Плус,"НИН"

"Немој дизат грају, пара има хаџија"

Ненад Цекић Телевизија Пинк треба да плати 'грехе прошлости' у – динарима! Нема смисла гасити најгледанију ТВ. Нека Жељко Митровић плати шта треба да плати, помогне држави и да завршимо са прошлошћу. [...] Када се није урадила одмах после 5. октобра, сада је касно за лустрацију. Ако нешто треба сада урадити Митровићу, онда је то да му узмемо паре јер то има.

Ненад Цекић, председник Савета за радиодифузију, "Дневник"

Анализа аналитичара

Душан Јањић Код нас има неколико монструозних квалификација, сам се запрепастим кад ми напишу 'аналитичар', или 'експерт', то је нешто што је потпуно дискредитовано и што, морам да кажем, почевши од неких људи који седе у Влади до многих који се појављују у медијима, то је знак да ће неко ко не зна о чему прича да вам прича дуго.

Душан Јањић, директор Форума за етничке односе "Радио Б92"