Будале које звижде

Стјепан Месић Увијек имате будала. Демократско је право бити будала.

Стјепан Месић, бивши председник Хрватске, о звиждуцима њему и Иви Јосиповићу на инаугурацији Колинде Грабар Китаровић, „Вечерњи лист“

Чудни су путеви (и услови) европски

Матија Бећковић Како то да се нико није сетио да Србију прекрсти са два ауто-пута, са по шест трака, ако знамо да би нам то била већа препорука за улазак у Европу [ЕУ] него сви Београди на води. Како то да нам Европа никада не поставља неки такав услов, који бисмо са највећом радошћу испунили?

Матија Бећковић, песник и академик САНУ, „Вечерње новости“

Техника убија јунаке и уздиже кукавице

Матија Бећковић Техника је победила човека. Срушила цивилизацију. Поразила слободу. Право и правду. Укинула бојна поља. Обесмислила јунаке и јуначке подвиге. Свака кукавица може да убије највећег јунака. Сваки појединац који се докопа оног атомског коферчића јачи је од – Хитлера.

Матија Бећковић, песник и академик САНУ, „Вечерње новости“

Евро(марксистичка) идеологија

Душан Спасојевић Немамо довољно академски утемељених експерата за Русију и Кину. Сви наши стручњаци за марксизам су у се у року од годину-две дана преквалификовали и постали „велики“ стручњаци за ЕУ. Овде је свако стручњак за европске интеграције, то је постало нова идеологија.

Душан Спасојевић, политиколог и бивши амбасадор у Турској, „Седмица“ Радио Београда 1

Ово је земља за све вас (који престижно размишљате)

Томислав Николић Постала је [Србија] престижно место за размишљање, од инвестиције до туристичке изузетности.

Томислав Николић, председник Србије, „Танјуг“

Напред у старе победе

Матија Бећковић Можда је дошло време да идемо натрашке не бисмо ли, негде, стигли. Дуго смо, уз велике жртве, гурали напред, па нијесмо стигли никуд. Све идући напред, испало је, на крају, да смо ишли уназад. Наша отаџбина данас личи на дављеника с периком.

Матија Бећковић, песник и академик САНУ, „Вечерње новости“

Вашар на (српском) Олимпу

Матија Бећковић Топола, српски Олимп, постала је чувенија по вашару него по Карађорђу и задужбини и Св. Ђорђу. У Гробној цркви династије Карађорђевић сабрани су мозаици најлепших фресака из наших манастира.

Матија Бећковић, песник и академик САНУ, „Вечерње новости“

Хоће ли издаја умети да пева...

Матија Бећковић Све што слобода роди, издаја ће убити.

Матија Бећковић, песник и академик САНУ, о Сретењу - Дану државности Србије, „Вечерње новости“

Огледало црногорско

Матија Бећковић Његош је постао нека врста издајника Црне Горе. А, не би му ваљда без разлога рушили гроб. Да је био жив 1945. године – каже Киро Радовић – био би стријељан најмање из три разлога. Прво, као великосрпски националиста. Друго, што није рашчистио са религијом. Треће – имао је и нешто пара.

Матија Бећковић, песник и академик САНУ, „Вечерње новости“

Што горе (данас), то боље и лепше (јуче)

Љубомир Симовић Наша представа о бившој држави, о Титовој Југославији, формира се на основу стања у коме се налази данашња Србија. Што је стање у данашњој Србији горе, то нам се бивша држава чини лепшом и бољом.

Љубомир Симовић, књижевник и академик САНУ, „Политика“

Туче (и понижава) на поене

Срђан Шкоро Бранећи Србију он је сваким даном укопава све дубље и више. Себе уздиже, а Србе понижава. Он који никада ништа у животу није радио држи предавања о раду и марљивости, проглашавајућу сопствени народ за нераднички. Глорификује протестанте, унижава православце. Слави Немце, блати Грке. И верује да ће тако променити Србију на боље, а себи укњижити неки поен више.

Срђан Шкоро, новинар, o премијеру Александру Вучићу, „srdjanskoro.wordpress.com“

Замољен да оде

Срђан Шкоро Карађорђе је на Сретење изабрао свој пут. Вучић, такође. Карађорђа због његовог избора увек ћемо славити. Вучића је време да почнемо да ословљавамо са одлазећи премијер. Можда му то још нико није рекао, али Србији не може бити боље док он не оде.

Срђан Шкоро, новинар, o одласку српског премијера на инаугурацију председнице Хрватске на Дан државности Србије, „srdjanskoro.wordpress.com“

На пилаву код Колинде

Срђан Шкоро Замислите да је Карађорђе на Сретење уместо у Марићевића јаругу отишао на пилав код Аганлије и Кучук Алије. Да је тада размишљао о миру у региону и превазилажењу личних сујета, одавно не би било ни Србије, ни Срба. А у посету хрватској председници Колинди Грабар Китаровић би сада можда ишао неки Вучић, али свакако Осман, а не Александар.

Срђан Шкоро, новинар, o одласку српског премијера на инаугурацију председнице Хрватске на Дан државности Србије, „srdjanskoro.wordpress.com“

Мала бара, много (поткованих) жаба

Љубомир Симовић Заљубљено мноштво има и своју рачуницу, и очекује да његова љубав буде награђена. Притом је свако убеђен да има највеће заслуге, да je способан за најодговорније дужности, и да заслужује највише положаје. Без обзира на знање. И ви све до краја века не бисте могли да избројите све жабе које стоје у реду испред поткивачнице.

Љубомир Симовић, књижевник и академик САНУ, о неквалификованим људима на кључним местима, „Политика“

Непријатељи стари, где сте?

Томислав Николић Србија је једна од ретких, ако не и једина држава, која данас нема непријатеља и има усуд да се многи њени пријатељи свађају или међусобно ратују.

Томислав Николић, председник Србије, у говору на пријему поводом Дана државности Србије, „Танјуг“