Компаративна књижевност

Изјаве.нет 'Сенке су узбудљивије ноћу на месечини и под звездама, а ноћни снег је крупнији', причао је филмским радницима Адолф Хитлер далеке 1936. 'Мене је, морам да признам, ноћ увек асоцирала на своју лепшу страну - на звезде, на месечину, на зачаране сенке испод дрвећа, на расцветали јоргован у априлу испод модрог неба, на крупан снег...', записала је професорица Мирјана Марковић 57 година после.

Славиша Лекић, новинар "Репортера"

Атак на Председника?

Јово Тодоровић Разуман човек прилагођава се свету. Неразуман човек упорно покушава да свет прилагоди себи. И тако, целокупни прогрес зависи од неразумног човека.

Јово Тодоровић, професор доктор, цитира најзанимљивији део своје књиге "Менаџмент и образовање"

Политичка психијатрија

Изјаве.нет Политика у нашој земљи нема никакве везе са демократијом или неисплаћеним принадлежностима. То је психијатријско питање. То је оно што Запад не разуме.

неименовани "дезертер из Милошевићевих редова, према лондонском "Сандеј телеграфу"

Искрено о новом рату

Изјаве.нет ВЈ нема никаквих могућности. Немају довољно ни наоружања ни технике да крену у борбу против НАТО-а. Да не причам о нивоу морала. Искрено, нема шансе.

Пол Бивер, признати војно-политички коментатор, "Репортер"

А гдје је коријење?

Борислав Милошевић Југославији током зиме не прети глад, јер се ове године очекује рекордна берба кукуруза и шећерне репе.

Борислав Милошевић, брат и амбасадор у Русији, "Танјуг"

Утицај краја века на Србију

Богдан Тирнанић Од силних дијета најсигурнија је и даље смрт од глади, која ће убрзо бити поново популарна и у срцу Европе. Раст људских права адекватан је расту броја срушених кућа. Ко два дана не види војника са плавим шлемом УН, тај је умро.

Богдан Тирнанић, у културном додатку "Политике"

Вапај за фер пословањем

Драган Малешевић Тапи Министарству културе Србије је потпуно нормално платити рекет од 50.000 марака, да би вам били покровитељи, и није проблем рекет, него што те и поред пара заврћу.

Драган Малешевић Тапи, сликар, цитирано према "Репортеру"

Италијанска штампа на платном списку Београда

Мило Ђукановић Приче о криминалцима из Италије у Црној Гори су предимензиониране из политичких мотива, а њихово надувавање инспирисали су наши политички противници из Београда, уз помоћ Момира Булатовића и његове партије.

Мило Ђукановић, председник Црне Горе, "Бета"

А сад нешто сасвим другачије

Драгослав Аврамовић Хоће. А и жена ме сада пушта да се бавим политиком...

Драгослав Аврамовић, одговара на питање хоће ли овога пута бити другачије, "Сведок"

Обавезне самосталне делатности

Ненад Чанак Има ствари које сваки човек мора да уради сам. Никада не бих дозволио да било ко осим мене прави децу мојој жени.

Ненад Чанак, председник ЛСВ-а, конвенција Савеза за промене

Не чујем добро, али...

Ивица Дачић Никаквих идеја ни иницијатива о изборима није било.

Ивица Дачић, портпарол СПС-а, конференција за новинаре

Овлашћени уништавачи интереса

Војислав Шешељ Америчке интересе уништаваћемо на сваком кораку.

Војислав Шешељ, председник СРС-а, конференција за новинаре

О кварљивом људском материјалу

Изјаве.нет Међутим, коалиција ЗАЈЕДНО није била осуђена на неуспех због сукоба госпође Драшковић и Ђинђића, већ због рђавих људи у странкама коалиције, људи који су власт схватили као прилику да за кратко време реше све своје животне проблеме.

Радослав Јовић, потпредседник СПО-а и градоначелник Краљева у оставци, "Данас"

Немој више да нас браниш

Вук Драшковић У случају да се демократска опозиција договори о реалним демократским изборним условима, а Милошевић то одбије, ја ћу лично водити демонстрације за демократске изборе и заборавити на увреде и подвале које су СПО-у и мени већ девет година чинили многи из опозиције.

Вук Драшковић, председник СПО-а, "Глас јавности"

Кратак преглед зла

Изјаве.нет Ђинђић ради на томе да колонизује сопствену земљу. Перишић је имао три понуде за набавку најсавременијих војних средстава, али је све одбио. И представници СПЦ одрођени су од сопствене бити, јер како објаснити то што подржавају опцију грађанског рата.

Светозар Симовић, секретар Дирекције ЈУЛ-а и заменик савезног министра за унутрашње послове, на седници ОО ЈУЛ-а за Срем

Хеј, прваци

Петар Луковић Да неким случајем, случајно, камо среће, опет имам седам година, да сам поново пионир с црвеном марамом око врата и белом капицом с црвеном звездом, дилеме не би било где бих држао руку; ухватити се за њежник док свирају попевку 'Хеј, Словени' најмање је што сваки ђак-првак може да учини на свечаном почетку нове школске године.

Петар Луковић, колумниста "Ферал Трибјуна"

Ваши и наши

Мирослав Илић Толике године сам ти био пријатељ не хајући ни шта си ни ко си, али ти још једном понављам да је безумно бомбардовање ове јадне земље била твоја последња прилика да станеш уз овај народ и публику, која је од тебе направила силу и кажеш: Ја сам Ваш, ја сам одавде, ово је моја земља, а не сервис.

Мирослав Илић, "естрадни радник", отписује Шабану Шаулићу, "Блиц"