Уобичајена нужност

Војислав Коштуница Улазак државне заједнице Србија и Црна Гора у програм НАТО Партнерство за мир није нужност, него уобичајеност у свету у коме живимо.

Војислав Коштуница, председник ДСС-а, на Главном одбору странке

Такмичење у реторици

Михаел Штајнер Не очекујем да ће у региону доћи до заоштравања ситуације. Најаву тзв. Албанске националне армије да ће проширити акције не би требало превише драматизовати, то је реторички феномен.

Михаел Штајнер, шеф УНМИК-а

Такмичење у реторици

Николаус Граф Ламбсдорф Пре него што је убијен, српски премијер Зоран Ђинђић започео дискусију о подели Косова, а његовом смрћу нестао је саговорник у Београду.

Николаус Граф Ламбсдорф, шеф кабинета Михаела Штајнера

Такмичење у реторици

Адем Демаћи Стални захтеви међународне заједнице да се на Косову пре одређивања коначног статуса оствари осам стандарда представљају гушење не само народа Косова, већ и њихове слободе да делују у правцу независности.

Адем Демаћи, Председник косовског Удружења за слободно мишљење "Дарданија"

"Контакт је скуп"

Чедомир Јовановић Контакти било ког појединца са земунским су кланом рашчишћени. Тиме се бавио МУП, судови и тужилаштва и нико нема право да под велом државне тајне штити било ког појединца. Када се иза решетака нађу убице премијера Србије Зорана Ђинђића саопштићу оно што сада може да се подведе под ознаку државна тајна, а што би сада могло да угрози истрагу.

Чедомир Јовановић, потпредседник ДС-а

Претпоставка виности

Изјаве.нет Током ванредног стања у великој мери била је укинута претпоставка невиности. Не улазим у то да ли су починили неко кривично дело или нису, јер се то доказује на суду, а не по новинама. Полиција је, макар то чудно изгледало, била умерена у таквим изјавама и додао да су неозбиљне изјаве долазиле од људи који је требало да буду много професионалнији кад су у питању права окривљених. Мислим на министра правде, то није никаква тајна, и још неке потпредседнике Владе који су буквално унапред осудили људе без икаквих доказа.

Александар Цвејић, саветник у београдској канцеларији комесаријата Уједињених нација за људска права, "Б92"

Сам свој статусар

Ђорђе Вукадиновић То што је овај случај с господином Поповићем баш сада тако драматично ескалирао, за мене је знак не само повећане храбрости или нагло пробуђеног демократског инстикта у новинарској бранши, већ више заоштравања политичке борбе унутар самог ДОС-а, где је очигледно неко с разлогом проценио да би Поповић могао да буде најслабија карика у ланцу актуелних српских властодржаца. Као што су, по мом скромном суду, следеће две Драган Веселинов и Чеда Јовановић, као најдрастичнији примери иритантне политичке партизанштине и победничке бахатости.

Ђорђе Вукадиновић, уредник Нове српске политичке мисли, "Блицњуз"

Службеници

Дејан Анастасијевић Власти су испољиле невиђену журбу да се реше Јовице и Френкија, а бојим се да би на њихов захтев добар део суђења у Хагу могао бити затворен за јавност. Власт се очигледно боји да би њих двојица могла да изнесу неке компромитујуће податке како за саму службу тако и за поједине државне функционере. Служба (БИА) опет игра политичке игре и чува леђа појединим политичарима, а они опет чине све да сачувају службу.

Дејан Анастасијевић, новинар "Времена", "Б92"

Награђен и почашћен

Милош Васић Док смо чекали да нам гђа Рада додели награду, атмосфера је била као кад деца из основне школе чекају пред амбулантом на вакцинацију Ди-Те-Пер, оно што боли, сећате се. Преживимо и то, којом приликом ме је један потпредседник владе изљубио братски, каже 'демонстративно, иначе не волим да се цмачем'; видим ја куд то води, али је касно. Спасосмо се некако и од те свечаности и побегосмо код нас у 'Праву Мадеру' да одахнемо. Ту је мој директор Жарковић чак платио туру пића, сав срећан што не мора да ми повећава плату наредних неколико година због те награде.

Милош Васић, добитник награде града Београда за новинарство, "Време уживања"

Brand Name

Изјаве.нет Изузетно ми је драго што се у НИН-у појавила редовна колумна Александра Тијанића, дефинитивно највећег новинара међу саветницима, менаџерима, 'блиц' Мирковим министрима, можда и лепотицама са Нета, а и шире. Оно што ми у тој причи смета је што поред суровог 'клота' постоји и нежни 'фркет', или покушај да нам се Коштуница, тај тиковити политичар 486 генерације са софтвером марке 'Љиља Недељковић' и компонентама Comodore 64, с којим би пре успео да подгрејеш ручак него да подигнеш Windows, понуди као алтернатива или пак као јак играч у игри која се, на његову 'нормално' легалну жалост, не зове ластиш.

Милош Недељковић, читалац "НИН"-а

Сам свој статусар

Зоран Живковић Господин Поповић сигурно неће отићи сада из Бироа за комуникације како би се трљале руке да је неко неког сменио у влади Србије.

Зоран Живковић, премијер Србије

Сам свој статусар

Чедомир Јовановић Што се тиче статуса секретара Бироа за комуникације, његов статус зависи искључиво од његове воље и тако ће бити све док се у његовом раду не појави неки пропуст који би могао да доведе Владу у позицију да расправља о његовој одговорности или док он сам не промени свој став.

Чедомир Јовановић, потпредседник Владе Србије, конференција за новинаре