Супербаке и супердеке

Славица Ђукић-Дејановић Оно што је занимљиво јесте и то што држава жели да активира „Хало бака сервис“ и ангажује све таште и свекрве, које су изгубиле посао, да уз прихватљиву надокнаду чувају своје унучиће. То ћемо морати да урадимо уз помоћ органа локалне самоуправе. Примера ради, бакама ће се куповати месечна карта за превоз да би могле да чувају своје унучиће када буде требало.

Славица Ђукић-Дејановић, потпредседница СПС-а и министар без портфеља задужен за демографију и популациону политику, „Курир“

Ми лук јели, ми (на) лук мирисали

Милан Р. Ковачевић Ово је за „Фијат“ свакако био успешан посао. Они су прво овде продавали своје аутомобиле, а па су добили велике погодности од државе, па им сада и даље субвенционишемо цену возила. „Фијат“ нема никаквог интереса да своју добит оставља овде, већ је може одмах изнети у Италију. А да ли је ово успешан посао за нас? То је тешко утврдити, јер ми и даље не знамо шта је у ствари „Фијату“ тачно дато.

Милан Р. Ковачевић, економиста, о државној субвенцији 5,88 милијарди динара у 2013. и истовременој добити ФАС-а од 1,13 милијарди динара, „Данас“

Човек који је јео време

Борислав Стефановић Грађани су нам дали велики број питања са жељом да их на овој седници поставимо Влади везано за катастрофалне поплаве и понашање државних органа. [...] Председница Скупштине је одлучила да прекрши Пословник тиме што је дозволила председнику Владе [Вучић] да одговара дуже од пет минута, што је он искористио да „поједе време“ које је било предвиђено за расправу.

Борислав Стефановић, члан Председништва ДС, РТВ

Кап америчке крви

Зоран Ћирјаковић Један црни човек је постао председник у земљи која је и даље невиђено расистичка, где важи правило да вас кап црне крви чини Црнцем. Од Француске до Њујорка људи су шокирани када се у добром ресторану појави Црнац. У свести многих, па и либерала и левичара, Црнац је неко ко припада кухињи, или може да буде конобар ако је згодно грађен. Пре Барака Обаме, црни човек је у Белој кући био слуга.

Зоран Ћирјаковић, предавач на Факултету за медије и комуникације у Београду, „Око магазин“ РТС-а

Трагајући за (правим) реализмом

Владимир Глигоров Добричине књиге читао сам што као школску лектиру, што из осећања обавезе некога коме је српски први језик, и чинило ми се да је реч о писцу који трага за изразом и никако не може да га нађе. Пристајао би му, вероватно, највише социјалистички реализам, али за њега је закаснио, а класични реализам му је био недостижан. [...] То је, мислим, и разлог што је његов књижевни утицај, утицај на српску књижевност, непостојећи.

Владимир Глигоров, економиста, поводом смрти Добрице Ћосића, „Пешчаник“

Чекајући Вучићев талас (Командант одбране од премијера)

Горан Јешић Очекивао од Владе [Србије] прецизне информације, поруке смирености и оперативне, паметне људе, [...] а имали смо дезинформације из Владе, где Вучић говори панично да долази други талас...

Горан Јешић, потпредседник Извршног већа АП Војводине и председник Кризног штаба Војводине, о великим полавама, НИН

Контекст између тривијалности и субверзије

Ана Николић Контекст те реченице је да су ми пријали дани жалости јер су се сви ујединили и дисали као један, где су се неспојиве ствари спојиле, како међу људима, тако и животиња. А то је оно што ми недостаје, а не само пљување и рушење других. То је поента моје реченице. А што неко тражи лошу конотацију моје изјаве, то је њихова поремећеност, жалим их.

Ана Николић, певачица, о својој неумесној изјави, „Блиц“

Тома није пао с Криптона

Станислава Пак Станковић Председник није Супермен.

Станислава Пак Станковић, саветник председника Србије Томислава Николића, према НИН-у