Дорћолски каубој

Слободан Рељић Тирке би долазио средом, кад се закључивао НИН, око пола дванаест, вадио из задњег џепа пресавијени папир и бацао га на сто. Као они јунаци у вестренима о којима је тако заводљиво писао. Никад не би причао о тексту који је донео. У тим дорћолским правилима живота било је ваљда испод части да човек хвали сам себе.

Слободан Рељић, новинар и некадашњи главни уредник НИН-а, о Богдану Тирнанићу, „Недељник“

Крпе, просјаци и таблоидни џелати

Слободан Рељић Кад је дошао Борис Тадић, он се окружио медијским тајкунима и кренуо да „сређује“ медије. И Ђилас, Шапер, Крле и екипа богатили су се као копачи злата, а медији су претворени у крпе и просјаке. Вучић је усвојио та антимедијска правила. Оберучке. Само је мало прекомпонована таблоидина преторијанска гарда. То су борци који никад не враћају мач у корице, а и не бришу крв са сечива. Слобода медија се претворила у сачекуше.

Слободан Рељић, новинар, најављујући да напушта новинарство, „Недељник“

Мазохизам посут пепелом

Слободан Рељић Ако погледате комплете новина, видећете како се прелази из климе љубитеља ДС у сферу поштовалаца СНС-ових великих идеја. То су путање српских птица селица. Увек ми је било смешно кад уредник у ТВ-емисији каже „мене нико не сме да зове“. То може само да значи да им ниси важан. Мене су звали, јер је НИН био важан. Проблем је кад могу да те претворе у мазохисту да се сам посипаш пепелом и да продаш свог новинара и кажеш да си одувек знао да је подлац.

Слободан Рељић, новинар и некадашњи главни уредник НИН-а, „Недељник“

Прескакање баре нема алтернативу

Слободан Рељић Једино се сада после Девенпортове грамате чини извесним да ће се на сцену вратити део првобораца „најевропљана“, који су с ДС ширили идеологију „Европа нема алтернативе“. Вучић је од својих националиста направио нове „најевропљане“, али сад ће они морати да поделе плен са омрзнутим „страним плаћеницима“ (НВО). Па ће, како рече један од њих кога је болело што су га звали „прозвођачем геноцида“, сада заједно да прескачу праг. Али неће то сви преживети. Бара је све мања, а глад крокодила се не смањује.

Слободан Рељић, новинар, о позиву амбасадора ЕУ Мајкла Девенпорта за заштиту активиста НВО, „Недељник“

Паркинг сервис

Слободан Рељић „Новости“, а ни друге наше новине, не маре много за опозицију. То се лепо види на свежем примеру ДС. Заузимали су простора колико сви заједно, а сад стају у антерфиле. Овде, тек кад неко оде у опозицију, схвати да нема слободе медија. Новине се само препаркирају.

Слободан Рељић, новинар и некадашњи помоћник главног уредника „Вечерњих новости“, „Недељник“

Нема плакања док не крене обнова

Александар Вучић Рекао сам Верану једну ствар, пошто ме зове и плаче, а мени је тешко и да га слушам кад прича о каквој је катастрофи реч, јер знам и колико је и у другим крајевима тешко. Рекао сам му – немој само да кукаш, изградили смо земљу и после тежих ствари и тежих околности, ободри тај народ.

Александар Вучић, премијер Србије, о разговору са председником Општине Коцељева Верољубом Вераном Матићем поводом великих поплава, РТС

Пи-ар критичар

Мухарем Баздуљ Питање је да ли би Јован Скерлић данас био књижевни критичар. Неко је згодно говорио да су се талентовани људи почетком XX века бавили књижевношћу, средином века филмом, седамдесетих и осамдесетих рокенролом, а данас иду у адвертајзинг. Можда би Скерлић данас водио неку маркетиншку агенцију.

Мухарем Баздуљ, писац, „Око магазин“ РТС-а

Критике и забелешке старих покварењака

Мухарем Баздуљ Ови који имају јаке речи критике за Добрицу Ћосића, на неки начин су њему препустили теме Првог и Другог светског рата, о раскршћима земље и народа – и одустали од њих бавећи се седењем за шанком, пушењем џоинта, буђењем у подне. Наивним имитирањем Буковског свели су себе на ирелевантност у политичком, па и друштвеном смислу.

Мухарем Баздуљ, писац, „Око магазин“ РТС-а

Зачарани брег

Патријарх Иринеј Геј парада је врх леденог неморалног брега, скуп свих мана и порока. Жалим те људе који припадају такозваној геј популацији. То је поремећај или девијација људске природе. Могу да их разумем, као и тај њихов проблем, али не могу да их разумем што тај проблем намећу нама и што то јавно показују. А да ли ће бити забрањена та парада? Ничија сила нигде није добра.

Патријарх Иринеј, у интервјуу за „Недељник“, према „Танјугу“

Рукоположен за великог газду

Миодраг Костић Израз тајкун би требало да оде у историју, јер такозвани тајкуни финансирају буџет и из тога се исплаћају пензије, социјална давања и финансира здравство и школство. „МК група“ годишње по основу свих пореза и доприноса у буџет уплати око 83 милиона евра. Дај Боже да има више тајкуна који плаћају порезе и стотине компанија у Србији да плаћају толико новца за порезе, не би Србија била у овој ситуацији.

Миодраг Костић, власник и председник „МК групе“, РТС/Б92

Дневник једног чаробњака

Мирослав Мишковић Никада нисам био у суду, ни саобраћајни прекршај нисам платио, не знам шта се сад десило. „Делта“ је такав систем какав не можете да нађете у југоисточној Европи, да он и сада функционише када главни човек није ту.

Мирослав Мишковић, власник „Делта холдинга“, обраћање у суду, према НИН-у