Напредњачки мехур

Даница Поповић Народ није глуп. Свом снагом и у пуној брзини потписује приступнице за чланство у СНС-у, док партијска статистика откуцава: двеста на дан, триста на дан, хиљаду нових чланова на дан... Ова појава има и име, тј. дијагнозу – у питању је шпекулативни мехур. Шпекулативан је зато што сви учесници очекују да остваре некакву добит. Мехуром га називамо стога што наставља да расте – док не пукне.

Даница Поповић, професор Еконмског факултета у Београду, о 60 хиљада нових чланова у СНС, „Политика“

Ослушкивање тишине

Маја Гојковић Пажљиво сам слушала данашњу дискусију, највише пажње сам обратила шта су рекле колеге које нису гласале за мој избор и пажљиво сам слушала, мада то може да изгледа чудно, ћутање појединих посланика.

Маја Гојковић, новоизабрани председник Скупштине Србије, „Шта радите, бре?“ РТС-а

Боље је бити, него не бити

Марко Благојевић Мој пријатељ је саопштио озбиљну мудрост: „Боље је бити на власти, него не бити на власти“. Кључни циљ партија је да дођу на власт. То им је сврха постојања. Нарочито СПС-а. Када то социјалисти овде нису били или на власти или близу власти? С обзиром на то да су сукцесор комунистичке партије, они су на власти од Другог светског рата.

Марко Благојевић, извршни директор ЦЕСИД-а, „Кажипрст“ на ТВ Б92

Божанствени вируси

Миша Бркић Вучић има хардвер - то су Скупштина и Влада Србије, има софтвер - то су експерти, визија, програм... Али проблем су вируси - то су паразити, клијентела која божанствено живи на државним јаслама. То су разни слојеви друштва, од радништва, службеника, војске, полиције, до дела хуманистичке интелигенције која пати за Титом и Фиделом Кастром.

Миша Бркић, економски новинар, о мандатару Владе Србије, „Један на један“ РТВ-а