На рубу памети

Момир Булатовић Југославија је најдемократскија и најслободнија земља на Балкану.

Момир Булатовић, премијер СРЈ, новогодишња изјава, РТС

Corаx-a за председника

Предраг Кораксић Corax Кажу да су прво људи почели да сликају, па онда да говоре. Како се наше друштво враћа у пећинско доба, цртеж нам је блиска форма.

Предраг Кораксић Corax, карикатуриста, на додели награде "Иван Табаковић"

Предлог за нову таксу

Александар Тијанић Девојка која треба да се уда, а невина је, плаћаће 100 динара таксе; она која није невина, плаћаће 200 динара, јер је друштво уложило у њено образовање.

Александар Тијанић, новинар, "Прес претрес"

Самоцензура vs. аутоцензура

Изјаве.нет Овде неће бити рубрика 'сензационално', 'ексклузивно', 'скандалозно'. Самоцензура, односно аутоцензура треба да поново заузме своје место, без поговора, уколико се жели и даље остајање у овој кући.

Миливој Станков Миша, в.д. директора и в.д. главног и одговорног уредника, "Зрењанин"

Under pressure

Горан Матић Притисак који осећају тзв. независни медији јесте њихова грижа савести што раде на антијугословенским опцијама.

Горан Матић, савезни министар за информисање, "Б92"

Контраобавештајно ловачко друштво

Фрањо Туђман Ниједно друштво, од најпримитивнијих ловачких и не знам каквих других, није било без обавјештајних служби!

Фрањо Туђман, председник Хрватске, конференција за новинаре

И Подгорица је свет

Богдан Тирнанић Југославија је, за нас Београђане, збиља обећана земља: јер, једино она, унутар својих граница, има сопствено иностранство, оно где се новине продају за ситнину, јавно, а не као кокаин, испод тезге, уз претњу дугогодишње робије. Каква је Подгорица Трст, таква смо ми Европа. Али, то није кривица људи који живе на обалама Мораче. И они се чудом чуде шта их је снашло. Ма, нека се чуде! Само да не буде рата. Где после да, у овим годинама, тражим ново иностранство?!

Богдан Тирнанић, колумниста, подгорички "Дневни телеграф"

Шведски контејнер по глави становника

Душан Ковачевић Најсигурније је, рекао бих, да се припремимо за ситуацију када ће свако од нас имати свој лични контејнер. Тиме ћемо, ваљда, решити све проблеме.

Душан Ковачевић, драмски писац, поводом премијере свог комада "Контејнер са пет звездица", "Данас"

Несусретања

Патријарх Павле На факултету сам се појавио само за испит. Касније када је прављен списак оних који су дипломирали те године, појавило се и име Милошевићевог оца. Никад га нисам срео, нити знам у коју је Богословију ишао.

Патријарх Павле, "Данас"

Заувек нефрустрирани

Иван Пајдић Једноставно, то је део препознатљивог кода нације, која се никада није представљала и поистовећивала са улогом летаргичних коњушара великих. Зато Југословени и у овој 1999. виде своје ведро лице и равноправно место под сунцем небеским, пошто су то историјом и радом заслужили много пре 'демократског' запада, заувек фрустрираног нелогичностима властитог постојања и опстајања.

Иван Пајдић, коментатор, "Борба"

Велики инвестициони пројекти

Изјаве.нет Када би ме неко као економисту упитао за савет где да уложи паре, ја бих му одговорио кратко: - Или их држи у џепу, или их уложи у промену власти.

др Дарко Маринковић, шеф Експертске групе УГС "Независност", "Седмица"

Медијски мрак

Милорад Комраков Ми смо рекли да смо против затварања медија, против забране, против заплене комплетних тиража. Мислимо да то у једној земљи каква смо ми, а јесмо демократска, то није прави пут за решавање тих питања.

Милорад Комраков, главни уредник информативног програма, РТС